Kiinalainen kulttuuri on yksi maailman vanhimmista kulttuureista. Se on rikas ja monipuolinen, joka nojaa tuhansia vuosia vanhoihin perinteisiin. Maan kulttuuri on vaikuttanut myös moniin muihin ympäröiviin Aasian maihin.

Uskonnot

Uskonnoista Kiinassa ovat vallalla buddhalaisuus, taolaisuus ja kungfutselaisuus. Nämä ovat kolme pääuskontoa ja niistä käytetään myös nimitystä Kiinan kolme tietä. Kyseiset uskontosuuntaukset ja filosofiat täydentävät toisiaan, ja ovat vaikuttaneet paljon kiinalaisen kulttuurin muodostumiseen erilaisten käytäntöjen ja uskomusten muodossa.

Perusajatuksina ovat esimerkiksi hyvät tavat, uskollisuus, inhimillisyys, epäitsekkyys, nöyryys ja oikeudenmukaisuus. Tarkoituksena on lisätä ympäröivään yhteiskuntaan hyvinvointia jalon käytöksen kautta. Vanhempi- ja ylempiarvoisia kunnioitetaan. Lisäksi uskonnoissa korostuvat jumaluuksien palvonta sekä luonnon kunnioittaminen ja ihmisen yhteys luonnon kanssa. Keskeistä on myös pitkän iän ja kuolemattomuuden tavoittelu. Ajattelun mukaan on tärkeää pitää huolta itsestään niin henkisesti kuin fyysisestikin, ja tämän vuoksi yksi kiinalaisen kulttuurin näkyvistä osista onkin hyvinvoinnin ylläpitäminen meditoinnin, joogan oikeanlaisen ruokavalion kautta.

Taide ja musiikki

Kiinalaisessa taiteessa tunnetuimpia muotoja ovat kuvataide, kuten maisemien maalaus sekä posliinikeramiikka. Kuvanveisto on myös tärkeä taiteen muoto Kiinassa.

Taiteen lisäksi kalligrafia on erittäin arvostettu perinne Kiinassa. Kyseessä on kiinalaisten kirjoitusmerkkien maalaustekniikka, jotka on tehty käyttämällä sivellintä tai tussia.

Kiinalainen musiikki eroaa paljon länsimaisesta. Kiinassa on muun muassa omanlaistaan pop- ja rock-musiikkia (C-pop eli Chinese pop ja C-rock eli Chinese rock). Yksi merkittävä osa Kiinan musiikkikulttuuria on kiinalainen ooppera. Peking-ooppera (kuvassa) on kiinalaisen oopperan muoto. Sillä on pitkät perinteet. Oopperaan kuuluu länsimaista poiketen paljon akrobatiaa. Lavasteita ei juuri ole, vaan lava on yleensä hyvin yksinkertainen. Näyttelijöiden asut ja kasvomaalaukset ovat yksityiskohtaisia ja näyttäviä.

Urheilu ja pelit

Lautapelit kuuluvat olennaisena osana kiinalaiseen kulttuuriin. Erityisesti peleistä shakki kuuluu kiinalaiseen kulttuuriin ja shakin pelaamisen kilpailut ovat hyvin yleisiä Kiinassa. Kiinalainen urheilukulttuuri on yksi maailman vanhimmista. Suosittuihin kiinalaisiin urheilulajeihin kuuluu muun muassa jalkapallo, pöytätennis ja sulkapallo. Myös erilaiset taistelulajit kuuluvat olennaisesti kiinalaiseen urheilukulttuuriin.

Kirjallisuus

Kirjallisuus on kehittynyt pitkien aikojen saatossa ja kiinalaiseen kirjallisuuteen kuuluu niin kertomakirjallisuutta, tietokirjallisuutta, runoutta ja filosofisia sekä uskonnollisia teoksia. Kulttuurillisesti merkittävimpiä kiinalaisen kirjallisuuden teoksia ovat kertomakirjallisuuden neljä pääteosta: Xiyouji (Lännenmatkan kertomus), Honglou meng (Punaisen huoneen uni), Shui hu zhuan (Joenvarren kertomus) ja Sanguo yanyi (Kolmen kuningaskunnan romanssi).

Arkkitehtuuri

Kiinalaista rakentamiskulttuuria ja sisustamista ohjaa fengshui, joka on vanha kiinalainen ympäristöoppi. Tarkoituksena on, että ympäristö missä ihminen on edistää hänen hyvinvointiaan.

Fengshuin mukaan ympäröivässä maailmassa on erilaisia energiavirtoja, jotka vaikuttavat ihmisiin. Keskeisiä elementtejä fengshuin toteuttamisessa ovat muun muassa ilmansuunnat, numerot, esineiden energiat sekä viisi elementtiä: puu, vesi, tuli, maa ja metalli. Näitä toteutetaan rakentamisessa ja sisustamisessa, ja tarkoituksena on luoda näiden pohjalta harmoninen ympäristö.

Kiinalaiselle arkkitehtuurille ominaisia piirteitä ovat muun muassa kaarevat katot ja puutarhat. Arkkitehtuuri omaa pitkät perinteet ja on säilynyt lähes muuttumattomana tähän päivään saakka.

Tuhansia kilometrejä pitkä Kiinan muuri on yksi tunnetuimmista kiinalaisen rakentamisen elementeistä ja taidonnäytteistä. Muuri kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin.

Kiinalainen keittiö

Riisi ja nuudelit muodostavat kiinalaisen keittiön perustan. Lisäksi kiinalaisessa keittiössä yhdistyvät makujen vastakohdat: makea ja suolainen, hapan ja imelä, kylmä ja kuuma. Lisää kiinalaisesta keittiöstä voit lukea täältä.

Tapakulttuuri

Kommunikointi Kiinassa on hyvin varovaista ja julkista mainetta ja arvokkuutta tulee ylläpitää. Toista ei saa loukata, asettaa häpeään ta tuottaa epämukavaa tunnetta.  Tärkeää on olla saattamatta itseään tai muita nolatuksi. Tämä tarkoittaa kasvojen menetystä Kiinassa. Julkinen nolaaminen on pahin asia kiinalaiselle ja sillä voi olla perhesuhteissa vakavia seurauksia, joka voi johtaa välien katkeamiseen. Hyviin käytöstapoihin kuuluu myös irvistelyn ja sormella osoittelun välttäminen.

Kiinassa perhekeskeisyys, vanhempien ja ylempiarvoisten kunnioittaminen sekä nöyryys ovat myös vallitsevia tapoja. Vastapuolta tulee kunnioittaa ja julkiset kehut ovat myös yleisiä kiinalaisessa tapakulttuurissa.

Kiinalaiset arvostavat myös lahjoja ja erityisesti liikelahjojen antaminen onkin yleinen käytäntö. Ylempänä hierarkiassa oleville tulisi antaa parempia lahjoja kuin alemmille. Lahjojen tulisi olla laadukkaita ja huolella mietittyjä.

Kiinalaiset ovat hyvin taikauskoisia, esimerkiksi tietyt numerot voivat tarkoittaa epäonnea. Numero 4 on Kiinassa epäonnen luku, jota vältellään kaikin tavoin. Numero 8 on puolestaan onnennumero. Väreillä on myös kiinalaisille vahva merkitys. Punainen liittyy juhliin ja tarkoittaa onnea ja vaurautta. Keltainen kuvastaa viisautta ja valkoinen kuolemaa. Nämä tulisi pitää mielessä myös esimerkiksi lahjoja valitessa.

Guanxi luo Kiinassa pohjan sosiaalisille suhteille. Tämä tarkoittaa verkostojen luomista vastapuoleen ja on tärkeää erityisesti liike-elämässä. Ilman guanxia ei Kiinassa menesty.

Kohteliaaseen käytökseen kuuluu puhuttelu sukunimellä ja tittelillä, ei etunimellä. Käyntikortteja arvostetaan kiinalaisessa liike-elämässä, joten niitä on syytä pitää aina mukana.

Neuvotteluihin tulisi varata aikaa, sillä ne kestävät kauan. Kokouksissa tulisi istua oikealla paikalla ja täsmällisyys on tärkeää kiinalaisille, erityisesti liike-elämässä. Myöhästymistä pidetään loukkauksena. Suoraan ei:n sanominen on kiinalaisille loukkaavaa. Tapana on, että asiat pyritään selvittämään mieluummin kahden kesken kuin kieltäytymällä esimerkiksi kaikkien kuullen kokouksessa.

Liikennekulttuuri

Liikenne Kiinassa voi olla hyvin kaoottista ja arvaamatonta, mikä vaatii yleistä varovaisuutta. Liikenteessä sattuu suhteellisen paljon kuolemantapauksia.

Tavallista on, että suojateiden eteen ei pysähdytä kuten Suomessa on totuttu, vaan jalan kulkiessakin saa olla varovainen. Liikennesääntöjä ei usein noudateta pilkuntarkasti. Toisin kuin Suomessa, punaisilla valoilla autot saavat kääntyä oikealle,  sillä edellytyksellä että noudattaa varovaisuutta muun liikenteen suhteen.

Ruuhkat ovat normaali näky Kiinan katukuvassa, joten kiire kannattaa unohtaa. Ruuhka-aikaan  myös metrot ja bussit ovat tavallisesti tupaten täynnä.

Opasteet ovat usein vain kiinaksi, mikä on syytä ottaa huomioon. Takseille on syytä olla myös mukana kiinankielinen osoite, sillä usein kuskit eivät ymmärrä englannin kielellä mihin on mentävä.

Pukeutuminen

Kiinalainen pukeutuminen on nykyään melko länsimaalaista. Liike-elämässä käytetään konservatiivisia tummia pukuja tai mekkoja. Räikeitä värejä tulisi välttää.

Perinteiset kiinalaiset asut ovat värikkäitä ja koristeltuja, useimmiten silkistä valmistettuja pukuja. Tyypillisiä kiinalaisia perinteisiä asuja ovat erilaiset kaapumaiset, sidottavat vaatteet (mekot tai paidat), missä on tyypillisesti suuret väljät hihat. Naiset käyttävät myös tyköistuvia mekkoja, kuten perinteinen qipao. Miesten perinteisiin asuihin kuuluvat puolestaan paita-housuyhdistelmät.

 


Comments

Kiina — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>