Afrikka on laaja maanosa ja se sisältää lukuisia erilaisia kulttuureita. Afrikassa on suuria länsimaalaistuneita kaupunkeja, kuin myös alkukantaisia heimokyliäkin. Maanosassa elää tuhansia erilaisia yhteisöjä ja kansoja, joilla kaikilla on omat kulttuurinsa, uskontonsa ja kielensä. Joten afrikkalaista kulttuuria voi olla vaikea määrittää tarkemmin yhteen kuvaukseen.

Joitain tyypillisiä piirteitä afrikkalaisesta kulttuurista voidaan kuitenkin nostaa esiin.

Kielet

Afrikassa puhutaan kaiken kaikkiaan tuhansia erilaisia kieliä. Kielet voidaan jakaa kuitenkin neljään pääryhmään: afroaasialaiset, nilosaharalaiset, nigeriläis-kongolaiset ja khoisan-kielet.

Afroaasialaisiin kieliin kuuluu muun muassa arabia ja somali. Nigeriläis-kongolaisiin kieliin kuuluu esimerkiksi swahili. Khoisan-kieliin puolestaan kuuluvat olennaisesti naksautusäänteet.

Näiden neljän pääryhmän lisäksi Afrikassa puhutaan myös indoeurooppalaisia kieliä, joita ovat muun muassa englanti ja ranska, sekä austronesialaisia kieliä.

Uskonnot

Uskonnoista Afrikassa vallalla ovat kristinusko, islam, hindulaisuus sekä lukuisat omat perinteiset uskonnot eli kansojen alkuperäisuskonnot. Näihin kuuluvat muun muassa uskomukset jumaliin, voimiin, noitiin, esi-isiin, myytteihin ja rituaaleihin. Rituaaleihin kuuluvat erilaisten uhrilahjojen antaminen, rukoukset ja tanssit, joiden tarkoituksena on pitää yhteyttä jumaliin ja esi-isiin. Nämä määrittävät pitkälti ihmisten tapaa elää ja toimia.

Taide

Perinteisiä afrikkalaisen taiteen muotoja ovat kuvanveisto, kuten erilaiset patsaat, keramiikka, maalaustaide ja kalliotaide.Vanhimmat afrikkalaiset kalliomaalaukset ovat kymmeniä tuhansia vuosia vanhoja. Tyypillistä afrikkalaiselle taiteelle on kertoa tarinaa. Usein perinteinen taide esittää eläimiä tai kertoo erilaisista rituaaleista ja näyistä.

Myös kehon koristelu sekä erilaiset korut sekä erilaiset maskit ja naamiot voidaan katsoa omaksi taiteenlajikseen.

Musiikki ja tanssi

Nykyisistä musiikkilajeista muun muassa gospel on suosittua Afrikassa.

Perinteisessä afrikkalaisessa musiikissa soivat rummut ja rytmi on hyvin erilaista verrattuna länsimaalaiseen musiikkityyliin. Improvisointi ja luovuus on myös tavallista. Yhteisöllisyys on tärkeä osa afrikkalaista kulttuuria, ja musiikki ja tanssi yhdistyvät toisiinsa. Usein kaikki osallistuvat yhdessä lauluun, mutta miehet soittavat ja naiset tanssivat.

Tansseja Afrikassa on tuhansia erilaisia. Jokaisella heimolla on oma perinnetanssinsa. Tyypillistä afrikkalaisille tansseille on tietty rytmi ja liikkeet, jotka keskittyvät joko askeltamiseen ja hyppyihin tai ylävartalon ja olkapäiden käyttöön. Myös improvisaation kuuluu tanssiin, kuten musiikkiinkin.

Urheilu

Suosittuja urheilulajeja Afrikassa ovat jalkapallo, rugby ja kriketti. Myös yleisurheilulajit ja nyrkkeily ovat suosittuja, ja afrikkalaisia maailmanmestareita löytyy useista eri lajeista.

Afrikkalainen keittiö

Tyypillisiä ruoka-aineita afrikkalaisessa keittiössä ovat erilaiset viljat, kuten riisi, hirssi tai maissi, kasvikset kuten peruna, bataatti, jamssi, paprika, porkkana, tomaatti ja sipuli sekä erilaiset makeat hedelmät. Lihoista hyödynnetään muun muassa kanaa, kalaa ja riistaeläimiä. Mausteissa maistuvat muun muassa pippuri, erilaiset yrtit, neilikka, kaneli ja chili.

Perinteisesti afrikkalainen ateria koostuu jostain viljasta valmistetusta ruuasta ja kastikkeesta, jossa on vihanneksia ja mausteita. Seassa voi myös olla lihaa, kalaa tai kanaa.

Ruoka syödään yleensä käsin yhdestä isosta astiasta. Puurosta pyöritellään perinteisesti sormin palloja, jotka kastetaan kastikkeeseen. Suuremmissa kaupungeissa tavat ovat toki enemmän länsimaistuneet ja ruokaillessa käytetään astioita ja ruokailuvälineitä. Vanhojen tapojen mukaan isä syö aina ensin, sitten lapset ikäjärjestyksessä.

Tapoja

Vanhat pitkät perinteet vaikuttavat afrikkalaiseen tapakulttuuriin vahvasti.

Sosiaalisissa tilanteissa tapana on, että kaikki paikallaolijat tervehditään, niin saavuttaessa kuin lähtiessäkin. Kättely on tärkeä osa afrikkalaisia tapoja. Kättelyssä käytetään molempia käsiä. Miehet eivät yleensä kättele naisia ja sama toisinpäin, tosin tästäkin voidaan poiketa.

Kolminkertainen poskisuudelma on myös kättelyn ohella tyypillinen tervehdys.

Tuijottaminen ja pitkä katsekontakti katsotaan Afrikassa epäkunnioittavaksi, joten sitä tulisi välttää. Yleensä miehet välttävät myös katsomasta naisia silmiin.

Pää on afrikkalaisille pyhä paikka. Päähän ei saisi koskea, sillä he uskovat, että siellä sijaitsee ihmisen sielu.

Sylkeminen tarkoittaa loukkausta afrikkalaisessa kulttuurissa eikä kuulu hyviin tapoihin.

Pukeutuminen ja kehonkoristelu

Pukeutuminen Afrikassa vaihtelee laajasti. Joillain Afrikan alueilla tavallista pukeutumista on normaali länsimaalaistyylinen pukeutuminen. Naisten olisi kuitenkin suotavaa pitää pitkiä housuja tai pitempää hametta, lukuunottamatta rantaa. Ylipäänsä mitään kovin paljastavia asuja ei afrikkalaisessa kulttuurissa suosita.

Perinteisiä afrikkalaisia asuja on lukuisia ja jokaisella heimolla on omat pukunsa. Tyypillistä afrikkalaiselle heimopukeutumiselle ovat värikkäät kankaat ja suuret kuviot. Väreillä ja kuvioinneilla on omat merkityksensä ja ne kertovat yleensä jonkinlaisen viestin. Myös erilaiset koristelut ja aplikoinnit ovat tavallisia. Yleisin materiaali vaatteissa on puuvilla.

Kehonkoristelu on myös tyypillistä monessa Afrikan valtiossa. Kehoa koristellaan esimerkiksi erilaisin maalauksin, esimerkiksi käyttämällä savea. Tärkeä osa afrikkalaista kehon koristelua ovat myös erilaiset runsaat korut ja helmet, jotka voivat olla valmistettu puusta, metallista tai luusta.

Joillekin afrikkalaisille heimokulttuureille on myös tyypillistä, että koruja käytetään venyttämään esimerkiksi korvia, huulta tai kaulaa ja tätä pidetään viehättävänä.

 


Comments

Afrikkalainen kulttuuri — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>