Amerikkalaiseen kulttuuriin ja sen muodostumiseen ovat vaikuttaneet paljon alkuperäiskansat eli intiaanit. Vaikutteita on tullut myös muista maista, kuten esimerkiksi Iso-Britannia ja Ranska. 

Uskonnot

Uskonto Yhdysvalloissa on hyvin monimuotoista.  Eri uskontoryhmiin kuuluvia löytyy maasta paljon. Kristittyjä on Amerikassa selkeästi enemmistö, josta suurin osa on protestantteja ja katolisia. Protestanteista baptismi on suosituin suuntaus.  Muita vähemmistöuskontoryhmiä ovat mormonit, jehovat ja ortodoksit.

Uskonto on tärkeä suurimmalle osalle amerikkalaisista ja Jumalaa kunnioitetaan. Monien tapoihin kuuluu käydä kirkossa sunnuntaisin ja uskonnollisuus katsotaan hyveeksi, jota arvostetaan. Uskonnollisuus ja isänmaallisuus kulkevat Amerikassa käsi kädessä, mistä kertoo amerikkalaisten virallinen mottokin “In God We Trust” eli luotamme Jumalaan.

Kielet

Yhdysvalloissa on lukuisia eri kieliä. Virallinen ja eniten käytetty kieli on englanti. Muita suosittuja kieliä ovat muun muassa ranska ja espanja. Maassa puhutaan myös monia aasialaisia kieliä, kuten kiinaa ja koreaa.

Amerikan alkuperäiskansojen kieliä on olemassa tuhansia, joita alkuperäiskansat puhuvat edelleen. Tällaisia ovat erilaiset intiaanikielet, kuten maya, navaho, nahua- ja ketsualaiskielet.

Musiikki ja elokuvat

Musiikki- ja elokuvamaailman osalta Amerikka on ylivoimaisesti tähtien maailma. 

Amerikka tunnetaan erityisesti rock- ja pop-musiikista. Maasta on tullut lukuisia suosittuja ikoneita, kuten Elvis Presley, Madonna ja Michael Jackson. Myös hiphop ja country-musiikki ovat kehittyneet Amerikassa.

Amerikan alkuperäisasukkaiden eli intiaanien musiikki on ollut vanhinta perinteistä musiikkia. Tyyliltään musiikki on melodista yksinlaulua, joka on liittynyt tarinoiden kerrontaan tai erilaisiin seremonioihin. Soittimina on ollut rumpuja ja huiluja.

Kaikki suuret tunnetut elokuvayhtiöt, kuten Paramount Pictures, Warner Bros ja Walt Disney ovat peräisin Yhdysvalloista ja ovat luoneet pohjaa koko elokuvateollisuudelle. Amerikasta tulee poikkeuksetta eniten elokuvia koko maailmassa ja amerikkalaiset elokuvat ovat eniten katsotuimpia ympäri maailman niin vanhoista klassikoista uusimpiin elokuviinkin.  

Los Angelesissa, Kaliforniassa sijaitseva Hollywood on virallisesti elokuvien mekka, joka tunnetaan erityisesti lukuisista elokuvastudioistaan ja tähtinäyttelijöistä. Hollywood bulevardin Walk of fame tähtineen ja kukkuloilla sijaitseva Hollywood-kyltti tuskin ovat kenellekään tuntemattomia.

Maasta on tullut myös lukuisia suosittuja näyttelijöitä, kuten tunnetut vanhat elokuvatähdet Marilyn Monroe ja John Wayne.

Kirjallisuus

Amerikkalainen kirjallisuus kehittyi 1800-luvun alussa. Tunnettuja kirjailijoita ovat muun muassa Mark Twain, Ernest Hemingway, Edgar Allan Poe ja J.D Salinger, jotka ovat olleet merkittäviä amerikkalaisen kirjallisuuden kehittymisessä.

Taide

Taiteessa erityisesti maalaustaide, kuten muotokuvat, maisemat ja historialliset tapahtumat ovat tyypillisiä amerikkalaiselle kulttuurille. Tunnettuja yhdysvaltalaisia taiteilijoita ovat muun muassa James McNeill Whistler, Jackson Pollock ja John Trumbull. 

Modernia pop-taidetta loi esimerkiksi Andy Warhol, joka teki värikkäitä sarjamaalauksia ja jonka teokset tunnetaan ympäri maailman.

Myös kuvanveisto ja valokuvataide ovat amerikkalaisen taiteen osia. Kuvanveistossa erityisesti kansalliset monumentit ovat arvossaan ja ne ovat myös suosittuja nähtävyyksiä Yhdysvalloissa. Tunnetuimpia monumentteja lienevät Vapaudenpatsas New Yorkin Liberty Islandilla, Washington-monumentti edesmenneen Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin George Washingtonin muistoksi, kuten myös muiden presidenttien muistomerkit  sekä Mount Rushmore-vuoreen veistetyt presidenttien kasvot (Thomas Jefferson, George Washington, Theodore Roosevelt ja Abraham Lincoln).

Intiaanien eli alkuperäiskansojen taidetta ovat muun muassa säilyneet kalliopiirrokset, kuten Jeffersin kalliopiirrokset Minnesotassa.

Urheilu

Suosituimpia urheilulajeja Amerikassa ovat amerikkalainen jalkapallo ja baseball. Myös koripallo ja jääkiekko liigoineen (NBA ja NHL) ovat suosittuja urheilulajeja.

Super Bowl, joka on amerikkalaisen jalkapallon loppuottelu on tunnettu ympäri maailman ja suuri vuotuinen tapahtuma. 

Arkkitehtuuri

Amerikkalainen arkkitehtuuri on kehittynyt pitkien aikojen saatossa ja Yhdysvalloissa on rakennuksia eri tyylikausilta vanhoista moderneihin niin tunnetuissa rakennuksissa kuin perinteisissä asuinrakennuksissakin. Vanhoja rakennuksia pyritään suojelemaan ja entisöimään.

Tunnettuja rakennuksia ovat vanhat yliopistot, kuten Harvard ja Yale, uusklassista tyyliä edustava presiden virka-asunto Valkoinen talo Washingtonissa, Brooklyn Bridge-silta tai taivaita hipovat pilvenpiirtäjät, kuten Empire State Building Manhattanilla.

Walt Disneyn konserttihalli edustaa modernimpaa arkkitehtuuria Los Angelesissa.

Pukeutuminen

Nykypäivän pukeutuminen Amerikassa on hyvin monimuotoista ja vapaata, ja tyylejä löytyy laidasta laitaan.

Amerikkalaisina perinneasuina voidaan pitää alkuperäiskansojen vaatetuksia, kuten intiaanien asut sekä country- ja villin lännen tyyliset cowboy-asut farkkuineen, bootseineen, kauluspaitoineen ja stetsoneineen.

Ruoka

Amerikkalaisen keittiön perusraaka-aineita on maissi, bataatti, herneet, tomaatti, kurpitsa ja sipuli. Amerikan ruokakulttuuri on monimuotoinen ja maasta saakin lähes mitä tahansa ruokia.

Amerikkalainen ruoka tuo ensimmäisenä mieleen pikaruuat eli hampurilaiset, ranskalaiset ja coca-colan, hodarit, uppopaistetut kanat eli fried chicken sekä barbeque grilliruuat.

Muita periamerikkalaisia ruokia ovat muun muassa mac ‘n cheese eli juustomakaroni sekä etelävaltioiden pataruuat, kuten jambalaya. Jälkiruuista amerikkalaiset pannukakut, erilaiset piirakat ja cookiesit ovat suosittuja. 

Tapakulttuuri

Amerikkalainen tervehdys on yleensä sanallinen. Toisinaan voidaan kätellä vieraiden kesken tai liiketapaamisissa. Sinunkaupat tehdään hyvin nopeasti. Amerikkalaiselle kulttuurille on myös hyvin tyypillistä esitellä toisilleen tuntemattomat ihmiset, mikäli seurueessa on toisilleen tuntemattomia.

Luonteeltaan amerikkalaiset ovat ulospäinsuuntautuneita. Kommunikointi on suoraa ja small talk on yleistä – hiljaiset hetket ovat amerikkalaisille vaivautuneita. Vieraillekin jutustelu on tavallista esimerkiksi bussipysäkillä.

Kohteliaisuuksia jaetaan myös runsaasti, mutta niistä ei ole tapana kiitellä yhtä vuolaasti.

Liikennekulttuuri

Liikenne Yhdysvalloissa on pääasiassa sujuvaa ja joustavaa, joskin ruuhka-aikoihin kannattaa toki varautua. Ajonopeudet voivat olla korkeita ja erityisesti moottoriteillä ajetaan kovempaa, mutta ylinopeuksia valvotaan melko tarkasti. Liikenteessä pyritään lähtökohtaisesti ottamaan muut kohteliaasti huomioon.

Amerikassa osa liikennesäännöistä poikkeaa suomalaisista. Esimerkiksi punaisilla liikennevaloillakin saa kääntyä oikealle, kun vain muistaa väistää muuta liikennettä eli periaatteessa liikenteeseen mennään sekaan kuin kolmion takaa. STOP-merkit ovat Yhdysvalloissa yleisiä ja tasa-arvoista risteystä vastaa neljän STOP-merkin risteys. Tällöin kaikki pysähtyvät ja liikkeelle lähdetään siinä järjestyksessä kuka saapui ensimmäisenä.

Ohittamiskulttuuri voi myös olla erilaista ja ohittaa voi miltä puolelta tahansa, jos tilaa löytyy.

Autoa tankatessa on hyvä ottaa huomioon, että jos ei maksa automaatilla, täytyy tiskillä käydä kuitenkin ensin maksamassa etukäteen ennen kuin auton saa tankata. Toisin kuin Suomessa missä käydään maksamassa vasta jälkikäteen.

Pysäkillä seisovia koulubusseja ei saa missään nimessä ohittaa, vaan tällöin täytyy pysähtyä odottamaan.

Joillain teillä voi olla tietulleja maksettavana. 

Julkisten verkostot ovat Yhdysvalloissa kattavia ja  erityisesti metroilla pääsee lähes mihin tahansa. Myös bussit ja junat kulkevat hyvin.

Keltaiset taksit eli yellow cabs ovat tuttuja varmasti kaikille jo tv-sarjoista ja elokuvista.

Koska maa on niin suuri ja etäisyydet pitkiä, yleinen liikkumismuoto ovat myös maan sisäiset lennot.

Juhlat

Amerikkalaiset rakastavat juhlia ja maassa vietetäänkin vuoden aikana useita juhlapäiviä erilaisin juhlallisuuksin. Tunnetuimpia näistä lienevät amerikkalainen joulu, kiitospäivä, Halloween ja itsenäisyyspäivä, joista jokainen on varmasti saanut jonkinlaista esimakua ainakin elokuvien tai tv-sarjojen kautta. Juhlapäivät ovat amerikkalaisille yleisesti ottaen tärkeitä, joita vietetään antaumuksella ja niihin panostetaan isosti.

Jouluun panostetaan Amerikassa ja mahtailevat runsaat joulukoristelut ja valot kuuluvat asiaan. Joulupukki käy Amerikassa perinteisesti 25. päivä ja yleensä pukki tulee savupiipun kautta ja jättää lahjat yöllä, jotka löydetään aamulla kuusen alta tai joulusukasta. Isot lahjat jätetään kuusen alle ja pienemmät takan reunalle ripustettuihin sukkiin. Joulupukille on tapana jättää maitoa ja keksejä. Joululaulut kuuluvat myös olennaisena osana amerikkalaista joulua ja tavallista on kiertää ovelta ovelle laulamassa joululauluja. Lisäksi kirkossa käynti on tärkeä osa joulunviettoa.

Jouluateriaan kuuluu kalkkuna tai kinkku, perunat, vihannekset, leipä, erilaiset piirakat ja munatoti eli eggnogg. Tapana on myös pitää yhteensopivia jouluisia neuleita ja yöpukuja.

Kiitospäivää eli thanksgiving vietetään Yhdysvalloissa marraskuun lopulla. Kiitospäivän perinne juontaa juurensa intiaaneihin ja heidän kiitosjuhliinsa. Kiitospäivä on kansallinen vapaapäivä, jota vietetään tavallisesti rakkaimpien kesken, kokoonnutaan yhteen syömään ja kiitetään kaikesta tärkeästä elämässä. Kiitospäivän ruokia ovat muun muassa kalkkuna, karpalokastike eli cranberry sauce, kurpitsapiirakka, perunamuusi ja maissi.

Kiitospäivä on yksi suurimmista juhlista Amerikassa, mikä vaikuttaa myös liikenteen ruuhkautumiseen kyseisenä päivänä merkittävästi. Ensimmäisen kerran kiitospäivää vietettiin jo 1600-luvun alkupuolella.

Halloweenina amerikkalaiset panostavat pukuihin, rekvisiittaan ja koristeisiin lapsista aikuisiin. Halloweeniin kuuluvat erilaiset pelottavat asut, kuten luurangot, noidat, vampyyrit, kummitukset, hämähäkin seitit, hautakivet ja muut sekä kaiverretut virnistävät kurpitsalyhdyt, joita kutsutaan myös nimellä Jack-o-lantern. Halloweenia vietetään 31. lokakuuta. Halloweeniin kuuluu myös olennaisena perinteenä “trick or treat” eli karkki vai kepponen, jolloin lapset kiertävät ovelta ovelle kerjäten karkkeja. Ellei karkkia tule, voi seurata joku inhottava kepponen.

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivää vietetään 4. heinäkuuta (Fourth of July). Maa julistettiin itsenäiseksi vuonna 1776, jolloin samana päivänä hyväksyttiin maan itsenäisyysjulistus. Itsenäisyysjulistusta laatimassa olivat muun muassa Thomas Jefferson, John Adams ja Benjamin Franklin. Dokumentti on nähtävillä Washingtonissa Yhdysvaltain kansallisarkiston näyttelyssä. Päivä on Yhdysvalloissa kansallinen vapaapäivä.

Itsenäisyyspäivän juhlintaan kuuluvat esimerkiksi ilotulitukset, pukeutuminen Yhdysvaltain lipun väreihin ja lippua muistuttavat kakut. Aikaa vietetään yhdessä perheen kesken ja grillataan.


Comments

Yhdysvallat — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>