Venäläinen eli itä-eurooppalainen kulttuuri on slaavilaista perimää ja yksi suurimmista Euroopan kulttuureista. Se on muodostunut pitkän ajan saatossa monien eri kansallisuusryhmien vaikutuksesta.

Neuvostoliiton aika vaikutti myös suuresti kulttuurin muodostumiseen vuosina 1917-1991. Tällöin oli vallalla sosialistinen realismi, joka näkyi ihmisten käyttäytymisessä, taiteessa, musiikissa, teatterissa, elokuvissa, tanssissa, kirjallisuudessa ja arkkitehtuurissa.

Uskonnot

Uskonnoista Venäjällä on vallalla ortodoksisuus, johon kuuluu selkeä enemmistö.  Ortodoksinen kirkko määrittää käytäntöjä kuinka toimia. Esimerkiksi paaston aikana ei tule syödä ollenkaan punaista lihaa, munia, maitotuotteita, kalaa, viiniä tai öljyä.

Ortodoksien lisäksi maassa on myös  muslimeita ja jonkin verran muihin uskontokuntiin kuuluvia, kuten katolisia, protestantteja ja juutalaisia.

Kirkkoa kunnioitetaan Venäjällä, mutta sitä ei kuitenkaan pidetä paikkana missä käydään säännöllisesti. Kouluissa uskontoa alettiin opettaa Venäjällä uudestaan vuonna 2013 lähes 100 vuoden tauon jälkeen Leninin erotettua koulun kirkosta vuonna 1917.

Taide ja kirjallisuus

Venäläinen taide tunnetaan erityisesti maalaustaiteesta. Yksi tyypillinen venäläinen maalaustaiteen osa ovat ikoni- ja freskomaalaukset.

Maatuskat ovat myös perinteisiä venäläisiä esineitä, joita voidaan pitää omana taiteenalanaan. Kyseessä on puusta valmistettu koristeltu käsintehty nukke, jossa on sisäkkäin useampi pienempi nukke. Maatuskat symboloivat Venäjällä jatkuvaa elämää ja sen monikerroksisuutta.

Venäläinen kirjallisuus on myös tunnettua ympäri maailman ja sillä on pitkät perinteet. Venäjältä on tullut suuria kirjallisuuden mestariteosten tekijöitä, kuten Tolstoi, Gogol, Puskin ja Dostojevski.

Musiikki, tanssi ja muut esittävät taiteet

Venäläisestä musiikista erityisesti klassinen musiikki on tunnettua ympäri maailman. Tansseista baletti on tärkeä osa venäläistä kulttuuria. Muun muassa Tšaikovskin säveltämä Joutsenlampi, Prinsessa Ruusunen ja Pähkinänsärkijä ovat maailmankuuluja.

Baletin ja oopperan ohella venäläisellä teatterilla ja sirkuksella on pitkät ja vahvat perinteet, jotka juontavat 1800-luvulle saakka.

Venäläiselle kansanmusiikille tyypillisiä soittimia ovat muun muassa harmonikka, erilaiset kielisoittimet kuten balalaikka ja domra sekä erilaiset lyömäsoittimet. Ripaska on puolestaan itäisen kansanperinteen mukainen tanssi.

Venäläinen ruoka

Venäläiseen keittiöön kuuluvat muun muassa erilaiset kasvis-, kala- ja liharuuat. Tyypillisiä ovat tuhdit keitot, kuten borssikeitto ja erilaiset haudutetut padat, kuten stroganov. Blinit ja kaviaari kuuluvat venäläiseen keittiöön, kuten myös smetana. Juomista vodka on olennainen osa venäläistä ruokakulttuuria. Tumma leipä, tee ja makeat leivokset kuuluvat myös venäläiseen keittiöön.

Ruokailu on venäläisille sosiaalinen seurustelutapahtuma.

Pukeutuminen

Pukeutuminen Venäjällä on melko konservatiivista. Työelämässä käytetään yleensä pukuja ja nykymuoti ei juuri eroa paljoa Suomesta. Naiset panostavat kuitenkin pukeutumiseen enemmän ja käyttävät näyttävämpiä asuja, korkokenkiä ja turkiksia.

Perinteisiä venäläisiä asuja ovat muun muassa kasakka-asut. Sarafaani on eräänlainen hihaton päällyshame, joka kuuluu moniin kansallispukuihin ja on osa venäläisiä pukuperinteitä.

Tapoja

Tavallista Venäjällä on, että kylään mentäessä viedään jotain tuliaisiksi. On epäkohteliasta mennä ilman lahjaa.

Perhekeskeisyys on tärkeää venäläisille ja usein aikaa vietetään koko suuren suvun kesken. Iäkkäitä ihmisiä kunnioitetaan ja teitittely kuuluu olennaisesti venäläiseen tapakulttuuriin.

Venäläiset ovat käytökseltään melko suurpiirteisiä ja esimerkiksi sovitut kellonajat eivät ole yhtä tarkkoja, kuin mitä esimerkiksi Suomessa on totuttu.

Sukupuoliroolit näkyvät vahvasti Venäjällä ja mies esimerkiksi huomioi naisen avaamalla tälle oven, maksaa laskun, kantaa ostokset ja saattaa kotiin. Tämä kuuluu yleiseen kohteliaisuuteen ilman sen kummempia taka-ajatuksia.

Liikennekulttuuri

Venäläinen liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ja liikenteessä on syytä olla tarkkana. Jalankulkijoita ei yleensä kunnioiteta ja suojatielläkin on syytä pitää varansa liikkuessa.

Ajonopeudet ovat melko korkeita liikenteessä ja venäläinen ajotyyli on vaarallinen eikä liikennesääntöjä useinkaan noudateta. Venäjällä kuoleekin suhteellisen paljon ihmisiä liikenneonnettomuuksissa.

Tiestö on melko huonokuntoista Suomeen verrattuna. Ruuhkat voivat joskus olla suuriakin mihin kannattaa varautua varsinkin isommissa kaupungeissa. Liikenne voi seisoa pitkiäkin aikoja, mikä hankaloittaa liikkumista Venäjällä, käyttipä sitten omaa autoa tai julkisia kulkuneuvoja.

Autolla ajaessa Venäjällä on alkoholin suhteen nollatoleranssi eli veressä ei saa olla ollenkaan alkoholia ajaessa, mikä kannattaa huomioid. Matkapuhelimeen ei saa puhua ilman hands freetä, kuten Suomessakin tai muutoin saa sakot. Turvavyön käyttö on myös Venäjällä pakollista ja autojen ovet tulisi pitää lukittuna ajaessa ryöstöjen varalta.

Urheilu

Suosittuja urheilulajeja Venäjällä on lukuisia. Venäläisessä urheilussa suosituimmat lajit ovat jalkapallo, jääkiekko, koripallo, yleisurheilu, painonnosto, paini, uinti, hiihto, taitoluistelu ja rytminen voimistelu. Venäjä on yksi menestyneimmistä maista urheilussa ja on voittanut olympialaisissa usein.

Arkkitehtuuri

Venäläinen arkkitehtuuri on kehittynyt aikojen saatossa ja saanut vaikutteita useilta erilaisilta aikakausilta. Tyypillistä venäläiselle rakentamiselle ovat muun muassa erilaiset koristelut, kullatut kupolit, pienet kapeat ikkunat, keskiaikaiset kivikirkot holveineen ja freskoineen.

Kuuluisia venäläisiä rakennuksia ovat muun muassa Moskovassa sijaitseva historiallinen linnoitus Kreml sekä lukuisat erilaiset vanhat kirkot, moskeijat, katedraalit ja palatsit, jotka ovat myös suosittuja turistikohteita.

Venäjällä on paljon kohteita, jotka ovat Unescon maailmanperintökohteiden listalla, kuten esimerkiksi Pietarin keskusta.


Comments

Venäläinen kulttuuri — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>