Italian kulttuuri on monimuotoinen ja vanha, joka on muotoutunut tuhansien vuosien saatossa. Maassa on yli 50 Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaa kulttuurillista ja historiallista kohdetta, mikä on enemmän kuin missään muussa maassa. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi kaupunkien vanhat historialliset keskustat, kuten Firenze, Rooma ja Venetsia sekä Pompeiji.

Taide ja kirjallisuus

Italialainen taide on tunnettua ympäri maailman ja maassa on lukuisia kuuluisia taidemuseoita ja gallerioita.

Erityisesti antiikin Rooman veistokset ja renessanssiajan maalaustaide, sekä seinämaalaukset ja freskot ovat tärkeä osa italialaista taidekulttuuria.Esimerkiksi Venuksen syntymä-maalaus ja Daavid-patsas ovat tunnettuja ympäri maailman. Maailmankuuluja tunnettuja italialaisia taiteilijoita ovat muun muassa Da Vinci, Botticelli ja Michelangelo.

Italian kirjallisuus juontaa juurensa antiikin ajoille, jolloin teokset olivat latinankielisiä. Italiankielinen kirjallisuus kehittyi myöhemmin ja monet Italian kirjailjoista ovat saaneet Nobelin palkintojakin.

Musiikki

Italialainen musiikki tunnetaan erityisesti klassisesta musiikista ja klassinen ooppera onkin alunperin syntynyt Italiassa. Milanossa sijaitsee la Scala, joka on maailman tunnetuimpia oopperataloja.

Italialaisia maailmankuuluja säveltäjiä ovat muun muassa Puccini, Rossini, Bellini ja Verdi. Italiasta tulee myös paljon tunnettuja oopperalaulajia, kuten Luciano Pavarotti ja Andrea Bocelli.

Elokuvat

Italialainen elokuva-ala kehittyi 1900-luvun alkupuolella ja alkoi kukoistaa sotien jälkeen 1950-luvulla. Erityisesti taiteelliset ja neorealistiset elokuvat ovat arvostettuja ja italialaiset elokuvat ovat myös kansainvälisesti tunnettuja. Italialaisista näyttelijöistä erityisesti Sophia Loren on tunnetaan maailmallakin.

Arkkitehtuuri

Arkkitehtuuri Italiassa juontaa juurensa antiikin aikaan ja keskiajalle, mistä on säilynyt useita tunnettuja rakennuksia. Italiassa onkin paljon vanhaa arkkitehtuurin loistoa, jota varjellaan. Tunnettuja rakennuksia ovat muun muassa Pisan kalteva torni, Colosseum, Pantheon sekä erilaiset kirkot, katedraalit ja palatsit.

Fontana de Trivi-suihkulähde on myös yksi suosittu kohde, joka sijaitsee Roomassa. Suihkulähteeseen on tapana heittää kolikoita ja se on turistinähtävyys. Kolikot kerätään talteen ja lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Vatikaani on myös yksi kuuluisa kulttuurinähtävyys Italiassa. Vatikaani on Rooman keskellä sijaitseva oma pieni valtionsa, jota Paavi hallitsee ja joka on maailman pienin valtio, missä asuu vain noin  800 ihmistä.

Tuomiokirkko Duomo on yksi maailman suurimmista goottilaisista kirkoista ja suosituista kulttuurillisista nähtävyyksistä Milanossa, kuten myös Romeon ja Julian parveke Veronassa.

Urheilu

Suosittuja urheilulajeja Italiassa ovat erilaiset pallolajit, kuten jalkapallo, koripallo ja lentopallo. Jalkapallossa maa on erityisen menestynyt ja kuuluu maailman kärkikastiin. Yleisurheilu on myös suosittua sekä pyöräily ja moottoriurheilu. Maailmallakin tunnetaan tapahtumat Italian ympäriajo ja F1 kilpailut punaisine Ferrareineen Monzassa sekä Imolassa.

Uskonto

Italian pääuskonto on katolilaisuus ja valtaväestö (lähes 90%) maassa on katolilaisia. Italialaiset ovat hyvin  uskonnollisia ja uskonto vaikuttaa paljon elämiseen ja arkeen. Uskonasiat otetaan vakavasti ja kirkossa käydään jumalanpalveluksissa säännöllisesti.

Yleisesti ottaen katolinen kirkko on melko tiukka ja asettaa rajoja elämiseen. Kirkon kanta esimerkiksi aborttiin, kuolemantuomioon ja eutanasiaan on kielteinen. Lisäksi kirkko tuomitsee avioliiton ulkopuolisen seksuaalisen kanssakäymisen ja avioeroon suhtaudutaan myös kielteisesti. Avioliitto on kuitenkin mahdollista mitätöidä tietyissä tapauksissa.

Paastonaika velvoittaa katolilaisia uskovia pääsiäisen aikaan tuhkakeskiviikkona ja pitkäperjantaina, jolloin kaikkien 14 vuotta täyttäneiden tulee pidättäytyä lihan syönnistä. Tätä kutsutaan myös abstinenssiksi. Lisäksi kaikkien perusterveiden 18-59-vuotiaiden tulee paastoavat muutenkin tuhkakeskiviikon ja pitkäperjantain välisenä aikana, lukuunottamatta sunnuntaita.

Perjantaisin yleisesti paastotaan myös, mitä pidetään katumusharjoituksena ja katumusvelvollisuuden täyttämisenä. Tällöin voi valintansa mukaan pidättäytyä ruuasta, alkoholista, tupakasta tai muusta nautinnosta. Tähän kuuluu myös huomionantaminen sairaille tai köyhille tai vanhuksille. Tämä ei kuitenkaan ole yleinen pakko minkä tulisi aina toteutua.

Pukeutuminen

Italia on yksi muodin mekoista ja pukeutuminen on italialaisille erityisen tärkeää. Katukuvassakin näkyy paljon tunnettuja merkkejä ja italialaiset panostavat pukeutumiseen.  Esimerkiksi merkit kuten Armani, Gucci, Prada ja Versace ovat italialaista perimää. Milanossa järjestetään myös vuosittain muotiviikot, minne kokoontuu nimekkäitä muotialan ammattilaisia ympäri maailman esittelemään uusimpia mallistojaan.

Kirkossa käydessä Italiassa polvet ja olkapäät tulee olla peitettyinä.

Ruoka

Tyypillisiä italialaisia ruokia ovat pastat, pizza, risotto, bruschettat ja keitot. Erityisesti pasta on tärkein osa italialaista keittiötä ja pastalaatuja löytyy satoja erilaisia. Jälkiruuista italialainen jäätelö eli gelato on suosittua herkkua.

Juomista kahvi ja viini ovat iso osa italialaista ruokakulttuuria. Tyypillisimpiä kahveja Italiassa ovat espresso ja cappuccino. Viinin tuottajamaana Italia on yksi maailman suurimmista ja maasta tulee lukuisia niin puna- kuin valkoviinejäkin.

Ruokailu itsessään on italialaisille sosiaalinen tapahtuma. Syömiseen panostetaan ja se voi kestää useitakin tunteja. Italiassa ei hotkaista jotain vain pikaisesti, minkä vuoksi maasta ei juuri löydy pikaravintoloitakaan.

Tapoja

Kohteliaisuus ja avuliaisuus ovat osa italialaista kulttuuria. Muut otetaan huomioon ja tapana on tervehtiä myös tuntemattomia esimerkiksi kohdatessa hississä tai rappukäytävässä. Tavallisia tervehdyksiä ovat ciao ja muodollisempi buongiorno.

Poskisuudelmat kuuluvat myös Ranskan tapaan italialaiseen kulttuuriin. Poskisuudelmia jaetaan läheisten kesken, kummallekin puolelle “suukottaen”. Posket voivat koskettaa toisiaan, mutta suukot voi antaa myös ilmaan. Tuntemattomien kesken kättely on yleinen tervehtimistapa.

Teitittely kuuluu myös yleiseen kohteliaisuuteen ja ilmaukset signora/signor (rouva/herra) ovat yleisesti käytössä.

Perhekeskeisyys on italialaisille todella tärkeää ja perheen kanssa vietetään paljon aikaa.

Aikakäsitys on Italiassa erilainen ja liukuvampi kuin mihin esimerkiksi Suomessa on totuttu. Kulttuuriin kuuluu, että mihinkään ei ole kiire ja myöhästyminen on tavallista eikä sitä katsota samalla tavalla pahalla, kuten vaikka Suomessa.

Italialaiset ovat myös hieman taikauskoisia. Numero 17 on italialaisille epäonnenluku, joka kuvastaa kuolemaa. Tämän vuoksi useissa rakennuksissa ei esimerkiksi ole kerrosta tai huonetta numero 17. Punaisen värin puolestaan uskotaan tuovan onnea ja karkottavan negatiivisia asioita.

Liikennekulttuuri

Kuten italialaisten luonnekin, liikennekulttuuri on rentoa, mutta vilkasta ja temperamenttista.  Ajotavat Italiassa voivat tuntua ulkopuoliselle jopa aggressiivisilta ja kuumottavilta. Yleisesti ottaen ajaminen Italiassa vaatii kylmiä hermoja ja itsevarmuutta.

Autoilu on suurpiirteisempää kuin Suomessa ja aina ei noudateta sääntöjä pilkuntarkasti. Liikennesääntöjä noudatetaan rennolla joustavuudella, esimerkiksi vilkun käyttö ei ole aina niin tarkkaa mikä ulkopuolisen kannattaa pitää mielessä ja aistit valppaana, jotta peltivaurioilta välttyy koska milloin tahansa joku voi tulla eteen.

Italian tieverkosto on laaja ja hyväkuntoinen, ja liikenne sujuvaa. Ruuhkat ovat kuitenkin yleisiä erityisesti isommissa kaupungeissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus on 130 km/h ja Italiassa keskimmäinen kaista on tarkoitettu ohittamista varten.  Moottoriteillä voi myös olla tiemaksuja.

Julkinen liikenne toimii myös sujuvasti.

Jos liikenteessä saa sakot, kannattaa varautua siihen, että poliisilla on oikeus lunastaa maksu käteisellä.  Promilleraja Italian liikenteessä on 0,5.

 

 

 

 


Comments

Italialainen kulttuuri — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>