Kreikan kulttuuri on kehittynyt aikojen saatossa antiikin ajalta lähtien ja sillä on ollut suuri vaikutus myös muiden kulttuurien muodostumiseen Euroopassa.

Uskonto ja kielet

Kreikka on ollut merkittävä tekijä uskontojen kehittymisen historiassa. Maalla on ollut suuri merkitys kristinuskon syntyyn ja Kreikka onkin varhaisimpia paikkoja, missä uskonto alkoi muodostua. Lähes koko kansa eli 98% kreikkalaisista kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. Pieni osuus väestöstä on muslimeja ja katolisia.

Pääkielenä Kreikassa puhutaan kreikkaa, joka on valtaväestön kieli. Kreikan kieli kuuluu indoeurooppalaisiin kieliin ja kielellä on vanhat perinteet , joka on kehittynyt muinaisen antiikin kreikasta nykykreikaksi. Muita puhuttuja kieliä kreikassa on esimerkiksi kypros ja turkki.

Kreikkalainen kirjaimisto eroaa länsimaisista aakkosista ja siihen kuuluu 24 merkkiä, joista useimmat varmasti ovat monelle tuttuja, kuten alfa, beeta, gamma, omega, ypsilon, delta, myy ja pii. Kreikkalaisia kirjaimia käytetään usein myös matematiikan ja fysiikan kaavoissa.

Taide ja kirjallisuus

Kreikkalainen taide tunnetaan erityisesti kuvanveistosta. Veistokset kuvasivat erityisesti alastomia ihmisvartaloita tai jumalia.

Kirjallisuudessa kreikkalainen kulttuuri tunnetaan eeppisestä runoudesta. Aiheina kirjallisuudessa on usein kreikkalainen mytologia. Tunnetuin kreikkalainen kirjailija on Homeros, joka kirjoitti muun muassa teoksen Ilias ja Odysseia. Kreikkalainen lyyrinen runous on myös tunnettua. Muinaisesta kreikan kirjallisuudesta suuri osa on kadonnut, sillä kirjoja kirjoitettiin hauraalle papyrukselle joka ei ole kestänyt aikojen saatossa.

Filosofiset teokset ovat myös tärkeä osa kreikkalaisen kirjallisuuden perimää ja tunnettuja kreikkalaisia filosofeja ovat muun muassa nimet Platon, Sokrates ja Aristoteles.

Ruoka

Kreikkalainen keittiö sisältää paljon tuoreita kasviksia ja kalaa. Myös muut merenelävät kuten mustekala ja simpukat ovat suosittuja ja lihoista suositaan erityisesti lammasta. Yrtit, oliiviöljy ja erilaiset pehmeät juustot, kuten feta kuuluvat myös kreikkalaisiin ruokiin.

Tyypillisiä kreikkalaiseen keittiöön kuuluvia ruokalajeja ovat mezet eli pienet alkupalat, kreikkalainen salaatti, mustekalarenkaat, gyros eli kebab, souvlakit eli lihavartaat, tsatsiki, dolmat eli viininlehtikääröt joissa on täytteenä jauhelihaa, riisiä ja sipulia sekä moussaka eli paistos, jossa on perunaa, munakoisoa ja lampaanlihaa, 

Jälkiruuissa maistuu hunaja, kaneli ja pähkinät ja jogurtti. Esimerkiksi halva ja baklava eli makea pieni piiras ovat tyypillisiä kreikkalaisia jälkiruokia. 

Ruokailu on kreikkalaisille sosiaalinen tapahtuma ja ruuan kanssa maistuu yleensä viini. Kreikka on tunnettu viineistään ja oluesta, mutta kreikkalaiset eivät kuitenkaan juo alkoholia humaltuakseen.

Retsina on kreikkalainen viini, joka on maustettu pihkalla. Alunperin pihkaa on lisätty viiniin, jotta sen säilyvyys paranisi. Ouzo on kreikkalainen perinteinen alkoholijuoma ja sitä pidetään Kreikan kansallisjuomana. Kyseessä on kirkas väkevä viina, joka maistuu anikselta. Juomaa voidaan siemailla sellaisenaan tai sitä voidaan laimentaa vedellä. Tavallisesti ouzoa nautitaan meze-alkupalojen kanssa ennen varsinaista ateriaa. 

Jääkahvi eli frappe on myös suosittu juoma Kreikassa.

Arkkitehtuuri

Kreikan arkkitehtuuri on vanhaa ja juontaa juurensa antiikin Kreikkaan. Hyvin tyypillistä kreikkalaiselle arkkitehtuurille on valkoiset rakennukset, jotka erottuvat maisemasta edukseen.

Erityisen tunnettu Kreikka on temppeleistään, jotka edustavat doorilaista, korinttilaista ja joonialaista tyyliä. Usein temppelit on omistettu mytologian jumalille ja jumalattarille.  Esimerkiksi Parthenon on antiikin Kreikan aikainen temppeli Ateenassa, joka on omistettu Athenelle. Parthenon on koristeltu marmoriveistoksin ja tunnettu maamerkki, joka on tärkein antiikin Kreikan ajalta säilyneistä rakennuksista.  Muita temppeleitä ovat esimerkiksi Hefaistoksen temppeli ja Olympieion eli Zeuksen temppeli Ateenassa, Poseidonin temppeli Isthmiassa sekä Heralle omistettu Heraion temppeli Samoksen saarella.

Kreikassa on myös paljon vanhoja antiikin ajalta peräisin olevia linnoja ja palatsin raunioita, jotka kuuluvat olennaisena osana kreikkalaista arkkitehtuuria.

Vanhoja kohteita on entisöity paljon ja niitä pyritään suojelemaan. Useat kuuluvat myös Unescon maailmanperintökohteisiin.

Kirkot ovat myös tärkeä osa kreikkalaista kulttuuria ja niitä löytyy pienistäkin kylistä.

Urheilu

Suosituin urheilulaji Kreikassa on jalkapallo.  Muista pallolajeista Kreikassa suosittuja ovat koripallo ja lentopallo. Näiden lisäksi  myös paini, purjehdus ja yleisurheilu ovat suosittuja.

Kreikka on olympialaisten “kotimaa”, sillä ne perustuvat antiikin Kreikan Olympiassa järjestettyihin kisoihin ja ensimmäiset varsinaiset nykyaikaiset olympialaiset järjestettiinkin Ateenassa.

Kreikassa järjestetään myös Akropolis-ralli. Akropolis-ralli kuuluu rallin MM-sarjaan joka on erityisen haastava ja tunnettu huonokuntoisista sorateistään ja kuumuudesta. Rallia on ajettu 1970-luvulta lähtien.

Pukeutuminen

Kreikassa perinneasuna voidaan pitää toogaa, joka on pitkä kankaanpala kiedottuna vartalon ympärille.

Perinteisiä antiikin Kreikan asuja ovat myös jumalatar-asut sekä erilaiset gladiaattoriasut.

Nykyajan pukeutuminen on rennon tyylikästä, eurooppalaista tyyliä. Liike-elämässä pukeutuminen on siistiä ja konservatiivista, yleensä puku on tavallinen.

Kirkossa on tarkat pukeutumissäännöt, ja ainakin polvet ja hartiat tulisi olla peitettyinä.

Tapoja

Jumalat ja myytit kuuluvat olennaisesti kreikkalaiseen kulttuuriin ja niihin uskotaan edelleen nykypäivänäkin. Kreikkalainen mytologia on peräisin antiikin ajoilta ja kertoo erilaisista jumalista ja taruolennoista, jotka liittyvät myös kreikkalaiseen filosofiaan ja uskontoon vahvasti. Tarut ovat vaikuttaneet myös muihin kulttuureihin, joka näkyy usein myös kirjallisuudessa ja esittävissä taiteissa.

Monet kreikkalaisen mytologian hahmoista ja taruolennoista ovat sellaisia, joita näkyy nykypäivänäkin kirjoissa ja elokuvissa, kuten kykloopit, seireenit, nymfit, kentaurit ja titaanit. Myös erilaiset jumalat, kuten Zeus ukkosen jumala, Afrodite rakkauden jumalatar, Hera hedelmällisyyden jumalatar, Poseidon meren jumala ja Athene sodan jumalatar – jotka asuivat Kreikassa Olymposvuorella, tunnetaan maailmanlaajuisesti.

Kreikassa teititellään eikä sinuttelu kuulu tapoihin ennenkuin niin on erikseen sovittu mikä voi viedä kauankin aikaa. Erityisesti vanhempia ihmisiä kunnioitetaan.

Kohteliaisuus kuuluu kreikkalaiseen kulttuuriin ja sana parakalo on hyvä muistaa, joka tavallisesti liitetään pyynnön loppuun.

Kreikassa tervehditään kahdella poskisuudelmalla. Yleisin tervehdys on jassu, joka on hyvä pitää mielessä jos ei mitään muuta muista. Jassas on puolestaan muoto, jota käytetään teititellessä tuntemattomampia ihmisiä.

Kreikkalaiset halaavat myös helposti ja ovat avoimempia kuin mihin esimerkiksi Suomessa on totuttu. On tavallista, että keskustelussakin kysellään henkilökohtaisia vaikkei toista tuntisikaan niin hyvin.

Aikataulut ovat Kreikassa erilaisia verrattuna Suomeen ja on hyvinkin tavallista olla myöhässä sovitusta ajasta eikä se tarkoita kreikkalaisille epäkohteliasta.

Lisää kreikkalaisista tavoista voit lukea täältä.

Liikennekulttuuri

Kreikan liikenteessä pärjää jotakuinkin samoilla säännöillä kuin muissakin Euroopan maissa. Varovaisuutta liikenteessä kannattaa kuitenkin noudattaa, sillä kreikkalaisten liikennekulttuurissa sääntöjä ei aina noudateta kuten pitäisi vaan niitä voidaan soveltaa oman mielen mukaan. Esimerkiksi ylinopeudet ovat hyvin yleisiä, autosta voidaan pysähtyä juttelemaan tutuille keskelle tietä tai ohittaa voidaan mistä puolelta tahansa. Tööttäily kuuluu myös kreikkalaiseen liikennekulttuuriin, mitä ei kannata säikähtää.

Pääasiassa liikenne on sujuvaa, kun vain muistaa pysyä valppaana.

Suuremmat tiestöt Kreikassa ovat pääasiassa hyvässä kunnossa, lukuunottamatta vuoristoteitä jotka voivat olla kapeita, mutkaisia ja huonommassa kunnossa.

Jos olet kiinnostunut matkustamaan Kreikkaan, tutki myös näitä sivuja.

 


Comments

Kreikkalainen kulttuuri — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>