Saksan kulttuuria ovat erityisesti muovanneet erilaiset sodat ja Hitlerin natsi-Saksan vaikutus. Muun muassa Hitlerin aikaiset keskitysleirit ja Holokaustin muistomerkki murhatuille juutalaisille ovat iso osa Saksan kulttuuriperimää.

Kielet ja uskonto

Virallinen kieli on saksa, mitä puhutaan suurimmaksi osaksi maassa. Muita kieliä Saksassa ovat muun muassa tanska, friisi ja sorbi.

Friisi on germaaninen kieli, joka alunperin  on ollut sukua englannin kielelle, joskaan se ei sitä muistuta eivätkä englantia puhuvat ymmärrä friisiä. Friisin kieli on vähemmistökieli, jota puhutaan Saksassa sekä Alankomaissa. Friisi voidaan jaotella vielä kolmeen eri ryhmään: länsi-, itä- ja pohjoisfriisi, joista kahta jälkimmäistä puhutaan Saksassa.

Sorbi on slaavilainen kieli, mitä puhutaan Saksan lisäksi Tsekeissä ja Puolassa. Sorbin kieli voidaan jakaa ylä- ja alasorbiin, jotka eroavat hieman toisistaan ja joita puhutaan eri alueilla.

Uskontokunnista suurin osa saksalaisista on kristittyjä ja tarkemmin ottaen katolisia.

Kirjallisuus

Saksalainen kirjallisuus on kehittynyt pitkien aikojen saatossa ja onpa useita saksalaisia kirjailijoita saanut Nobelin palkinnonkin. Tunnettuja saksalaisia kirjailijoita ovat muun muassa Hermann Hesse, Goethe ja Martti Luther.

Saksassa järjestetään myös Frankfurtin kirjamessut. Kyseessä on vuosittain järjestettävä maailman suurin kirjatapahtuma.

Musiikki

Musiikin saralla Saksa on erityisen tunnettu klassisesta musiikista ja säveltäjistään. Kaikille tuttuja saksalaisia säveltäjänimiä ovat Bach, Beethoven, Händel, Brahms ja Wagner.

Muista musiikkilajeista Saksa on tunnettu muun muassa eurodancesta, rockista ja metallista. Muun muassa Captain Jack, Cascada, Tokio Hotel, Haddaway, E-rotic, Scooter, Mr. President, Scorpions ja Rammstein ovat suosittuja nykypäivän saksalaisia yhtyeitä.

Urheilu

Suosituin urheilulaji Saksassa on jalkapallo ja maa on voittanut useasti maailmanmestaruuden ja Euroopan mestaruuden jalkapallossa. Bundesliiga on maailman toiseksi suurin ammattilaisliiga. Muita suosittuja lajeja ovat  tennis, jääkiekko ja koripallo. Myös moottoriurheilu on suosittua ja Saksan Nürburgringillä ajetaan yksi F1-osakilpailuista.

Televisio, elokuvat ja teatteri

Suosittuja saksalaisia tv-sarjoja ovat muun muassa Marienhof, Vuoristolääkäri,  Derrick, Etsivä Lea Sommer, Kettu, Kahden keikka ja Nikke Knatterton, joita on esitetty Suomessakin. Saksalainen tv-kanava on esimerkiksi RTL.

Ensimmäinen saksalainen äänielokuva esitettiin 1930-luvulla. Saksalaiset elokuvat ovat voittaneet useita Oscareitakin ja Berliinissä järjestetään vuosittain tunnetut Berliinin elokuvajuhlat. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1951 saakka.

Ulkomaiset elokuvat Saksassa on tyypillisesti dubattu päälle saksan kielellä eikä tekstityksiä juurikaan näy.

Teatteri on myös tärkeä osa saksalaista kulttuuria ja useissa kaupungeissa onkin omat teatterinsa. Tunnetuin saksalaisista teattereista on Deutsches Theater, joka sijaitsee Berliinissä.

Arkkitehtuuri

Saksan arkkitehtuurista löytyy rakennuksia useilta eri aikakausilta, kuten barokki, renessanssi, goottilainen ja romaaninen tyyli. Saksassa on Unescon maailmanperintökohteita useita kymmeniä, kuten erilaiset vanhat kaupungit, luostarit ja kirkot, palatsit ja linnat, jotka edustavat eri tyylikausia.

Bauhaus-arkkitehtuuri on lähtöisin Saksasta ja modernin arkkitehtuurin perusta. Bauhaus oli Saksassa toimiva arkkitehtuurikoulu 1900-luvun alkupuolella, joka loi pohjaa modernille arkkitehtuurille ja vaikutti merkittävästi myös tuleviin arkkitehtisukupolviin. Bauhaus-arkkitehtuuri suosi yksinkertaista tyyliä, vaaleita pintoja, lasin ja teräksen käyttöä, geometrisiä muotoja ja niukkoja koristeluja.

Berliinin muuri on yksi saksalainen kulttuurillinen rakennelma, joka muistuttaa itä-Berliinin ja länsi-Berliinin kahtia jaosta vuosina 1961-1989. Yli 150 kilometriä pitkä muuri purettiin 1990-luvun alussa ja nykyään siitä on enää jäljellä vain pieniä osia.

Valtiopäivätalon eli Reichstagin  lasinen kupoli Berliinissä, Kölnin tuomiokirkko, Berliinin filharmonia konserttitalo, Neuschwansteinin ja Lichtensteinin linnat sekä Neues Rathaus ovat tunnettuja kohteita. Berliinin televisiotorni on neljänneksi korkein rakennus Euroopassa. Mercedes Benz-museo puolestaan edustaa modernimpaa arkkitehtuuria.

Ruoka

Saksalaiseen ruokaan kuuluvat muun muassa erilaiset makkarat kuten bratwurst, vaalea leipä, perunat ja hapankaali. Lihoista sianliha on erityisesti saksalaisten suosiossa, mistä valmistetaan mm erilaisia paisteja ja pihvejä, kuten schnitzelit.

Saksalaisista jälkiruuista kakut ja erilaiset hedelmäiset leivokset ovat suosittuja.

Juomista olut on saksalaisten mieleen. Saksa tunnetaan oluen maana ja olutlajeja löytyykin maasta lukuisia. Tyypillinen saksalainen olut on tummaa lageria.

Pukeutuminen

Nykypäivän pukeutuminen Saksassa on melko normaalia eikä juuri eroa muista eurooppalaisista maista.

Perinneasuina Saksassa voidaan pitää ns. alppiasuja, jotka kuuluvat myös olennaisena osana vuosittain järjestettävään Oktoberfestiin. Naisten asuun kuuluu yleensä mekko ja esiliina-yhdistelmä, josta käytetään nimitystä dirndl. Miesten asuun kuuluvat hattu, pusero ja nahkahousut eli lederhosen henkseleineen.

Tapoja

Teitittely kuuluu saksalaiseen tapakulttuuriin. Tavallista on, että esimerkiksi opettajia koulussa teititellään, kuten myös vieraita tai vanhempia ihmisiä.

Kohteliaisuus on tapana puheessa, joten sanat danke ja bitte kannattaa ainakin muistaa.

Saksalaisten tapana on puhua päällekkäin ja keskeyttää toisen puhe, mikä voi tuntua epäkohteliaalta vaikkei se sitä heille ole.

Liikennekulttuuri

Saksassa autoilu on sujuvaa ja tieverkosto on laaja ja hyväkuntoinen. Moottoriteitä eli autobahneja Saksassa on yli kymmenen tuhatta kilometriä.

Ajotyyli saksalaisilla voi olla vauhdikas ja reipas, jopa hieman aggressiivinenkin. Liikenteessä saakin olla aistit valppaana ja jalankulkijankin on syytä olla tarkkana liikenteen seassa. Liikenneonnettomuudet ovat valitettavan yleisiä Saksan liikenteessä.

Ajonopeudet Saksassa ovat korkeampia kuin mihin Suomessa on totuttu. Erityisesti moottoriteillä vauhti on kovaa, sillä ylärajaa ei useinkaan ole. Suositeltu nopeus on 130 km/h mutta vauhdit voivat olla korkeitakin, jopa yli 200 km/h, mikä voi huimata tottumattoman kuskin päätä. Hitaampien kuuluu ajaa oikealla ja vasemman puoleisella kaistalla saa ajaa mitä nopeutta haluaa.

Erityisesti suurissa kaupungeissa on syytä varautua ruuhkiin.

Julkinen liikenne on sujuvaa niin metrolla, raitiovaunulla, bussilla kuin junallakin. Saksa on pohtinut julkisen liikenteen muuttamista maksuttomaksi, jotta se vähentäisi yksityisautoilun ja sitä kautta liikennepäästöjen määrää.


Comments

Saksalainen kulttuuri — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>