Australian kulttuuri on saanut vaikutteita useista eri maanosista. Kulttuurin muodostumiseen on vaikuttanut merkittävästi brittiläinen kulttuuri, mutta myös aasialaiset ja keskieurooppalaiset kulttuurit.

Uskonnot ja kielet

Yleisin uskonto Australiassa on kristinusko, johon kuuluu suuri enemmistö.

Virallisena kielenä Australiassa on englanti. Myös alkuperäiskansojen kielet ovat edelleen yleisiä, kuten maori.

Urheilu

Suosittuja urheilulajeja Australiassa on muun muassa golf, jääkiekko, kriketti, rugby, verkkopallo ja yleisurheilu. Myös moottoriurheilu on suosittua ja Melbournessa ajetaan vuosittain F1 -osakilpailu.

Jalkapallosta australialainen jalkapallo on suositumpaa kuin perinteinen jalkapallo ja muistuttaa säännöiltään enemmän amerikkalaista jalkapalloa.

Surffaus on myös hyvin yleinen urheilumuoto.

Elokuvat ja musiikki

Elokuvatähdistä esimerkiks Mel Gibson on Australiasta kotoisin.

Sia, AC/DC ja Kylie Minogue ovat tunnettuja musiikin saralla.

Didgeridoo on alkuperäiskansojen puhallinsoitin, joka on peräisin Pohjois-Australiasta. Kyseessä on puusta valmistettu, pitkä (1-2 metriä) putkimainen torvi.

Keittiö

Australialaiseen keittiöön kuuluvat olennaisena osana erilaiset lihat ja grillaus.

Vegemite on hiivauutteesta tehtyä tummaa levitettä, jota käytetään esimerkiksi leivän päällä.

Meat pie on yksinkertainen lihapasteijaa muistuttava piiras, jossa on sisällä yleensä jauhelihaa, sipulia tai sieniä. Piiraat tarjoillaan yleensä gravyn eli kastikkeen kera tai ketsupin kanssa.

Pavlova eli  marenkikakku on suosittu jälkiruoka, joka tarjoillaan marjojen tai hedelmien kera.

Muita suosittuja jälkiruokia ovat muun muassa lamington-leivos, joka on kuorrutettu kookoshiutaleilla sekä Tim-tam keksit, jotka ovat suklaisia keksejä, joiden välissä on kreemitäytettä.

Tapoja

Tyyliltään australialaiset ovat rentoja ja suorapuheisia. Yleisiin tapoihin kuuluu ystävällisyys ja vieraillekin ollaan tuttavallisia.

Kättely on yleinen tervehtimismuoto.

Liikennekulttuuri Australiassa on vasemmanpuoleinen kuten Briteissäkin ja auton ratti on oikealla puolella.

Joukkoliikenteessä junat, taksit ja metrot toimivat suhteellisen hyvin, joskin isoissa kaupungeissa liikenneruuhkat ovat hyvin yleisiä. Maaseudulla liikkumiseen oma auto voi olla välttämätön, sillä välimatkat ovat pitkiä.  

Liikenteessä voi törmätä erikoisempiin liikennemerkkeihin, joita ei Suomessa ole kuten kenguruista tai krokotiileista varoittavat merkit.

 

 


Comments

Australialainen kulttuuri — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>