Sivun sisältö
Lähi-itään kuuluvia maita ovat Turkki, Syyria, Jordania, Israel, Libanon, Afganistan, Iran, Irak, Saudi-Arabia, Jemen, Oman, Arabiemiirikuntien liitto, Qatar, Bahrain ja Kuwait.
Vaikka jokaisella maalla on omanlaisensa kulttuuri ja perinteensä, voidaan kuitenkin nostaa esiin yksi selkeä kulttuurisuuntaus, joka vallitsee useimmissa maissa – arabikulttuuri.
Uskonnot
Lähi-idässä on vallalla useita erilaisia uskontoja kuten kristinusko, islam, juutalaisuus, mithralaisuus ja jesidismi. Islam on kuitenkin valtauskonto ja määrittää pitkälti ihmisten käyttäytymistä ja arvoja lähi-idän maissa.
Islamin pyhä kirja Koraani määrittää pitkälti ihmisten arvoja ja sääntöjä miten toimitaan. Koraani vastaa islamilaisten raamattua.
Islamin uskontoon kuuluvat olennaisesti uskontunnustukset ja rukoilu useita kertoja päivässä, sekä paasto ramadanin aikaan. Ramadanin aika pohjautuu Koraaniin ja tarkoittaa puhdistautumista niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kyseessä on uskonnollinen vuosittain pidettävä yhden (pyhän) kuukauden mittainen paasto, jolloin paastotaan aamunkoitosta ja auringonlaskuun, ja juodaan vain pelkästään vettä.
Kielet
Valtakielenä lähi-idän maissa on arabia, jota puhutaan suurimmaksi osaksi. Arabian lisäksi muita käytettyjä kieliä ovat muun muassa heprea, persia, turkki ja kreikka.
Arabian kieli on yksi maailman puhutuimmista kielistä ja islamin virallinen pyhä kieli. Arabian kielestä on lukuisia erilaisia muunnoksia.
Kirjoituksissa käytetään 28 merkkiä, jotka kirjoitetaan oikealta vasemmalle ja ylhäältä alas.
Pukeutuminen
Pukeutumisessa lähi-idän maissa kannattaa noudattaa peittäviä ja löysiä vaatteita. Joissain kaupungeissa pukeutuminen voi olla länsimaalaisempaa, mutta yleissääntönä voidaan pitää peittävää pukeutumistyyliä. Liikaa ihoa ei pidä paljastaa.
Naisten on syytä peittää polvet ja olkapäät, ja monissa maissa tavallista on myös peittää pää hunnulla. Huntujen käyttäminen ei kuitenkaan päde kaikissa maissa. Yleisesti ottaen hunnun käyttö on naisen oma valinta eikä sitä ole pakko käyttää ja esimerkiksi Turkissa hunnun käyttö on kielletty valtion kouluissa.
Burkha on yksi perinteisistä asuista lähi-idän maissa, joka on koko vartalon peittävä kaapu. Sitä käytetään joissain maissa, mutta kaiken kaikkiaan käyttö on nykyään vähäistä.
Urheilu
Kuten monissa muissakin maissa, lähi-idässäkin suosituin urheilulaji on ylivoimaisesti jalkapallo. Muita suosittuja lajeja ovat muun muassa koripallo, yleisurheilu ja moottoriurheilu.
Arkkitehtuuri
Lähi-idän arkkitehtuurissa näkyy erityisesti bysanttilainen tyyli. Varsinkin erilaiset moskeijat, palatsit ja kirkot koristeluineen huomataan lähi-idän katukuvassa, kuten Turkissa Sulttaani Ahmedin moskeija ja Hagia Sofia-kirkko tai Saudi-Arabiassa Masjid al-Haram, joka on maailman suurin moskeija.
Egyptin pyramidit, jotka rakennettiin alkujaan faaraoiden haudoiksi, ovat myös tunnettuja nähtävyyksiä ja tärkeä osa lähi-idän rakennusperinteitä, kuten Gizan pyramialue.
Modernit pilvenpiirtäjät edustavat taas nykyaikaisempaa arkkitehtuuria, kuten Burj Khalifa Dubaissa.
Lähi-idän keittiö
Tyypillisiä lähi-idästä tulevia ruokia ovat esimerkiksi falafelit ja kebab. Lähi-idän keittiön raaka-aineisiin kuuluvat kasvikset, pavut ja herneet, kananmunat, riisi, couscous sekä erilaiset tahnat ja jogurttipohjaiset kastikkeet. Mausteissa maistuvat muun muassa erilaiset yrtit, valkosipuli, kaneli, sitruuna, chili ja jeera.
Lihoista suositaan erityisesti kanaa ja lammasta. Islam määrittää monien muiden asioiden ohessa myös pitkälti kuinka ja mitä syödään. Esimerkiksi sianliha on kielletty kokonaan ja muillekin lihoille on omat sääntönsä kuinka ne esimerkiksi tulee olla teurastettu.
Tee on tyypillinen juoma lähi-idän maissa, ja jälkiruuista ja herkuista tyypillisiä lähi-idälle ovat halva ja baklava.
Tapoja
Arabikulttuureissa tulisi välttää silmiin katsomista. Erityisesti naisten tehdessä näin se katsotaan flirttailuksi. Yleisesti ottaen naisen asema arabimaissa on erilainen länsimaihin verrattuna.
Esiaviollista seksiä ei hyväksytä ja avioeroa ei suositella, joskin sitä ei ole kielletty.
Perhekeskeisyys on tärkeää lähi-idän maissa. Tyypillisesti mies elättää perheen. Vanhempia kunnioitetaan ja tavallista on, että lapset elättävät vanhempansa heidän tultuaan vanhaksi.
Uhkapelaaminen on kielletty ja alkoholi ei kuulu islamilaiseen kulttuuriin, joskin monissa maissa alkoholia kuitenkin juodaan, kuten Turkissa.
Homoseksuaalisuus on myös usein kiellettyä lähi-idän maissa, mutta esimerkiksi Egyptissä miehet suutelevat suulle ja kulkevat käsi kädessä.
Liikennekulttuuri
Liikennekulttuuri lähi-idän maissa eroaa suomalaisesta. Liikenne on paljon vapaampaa ja liikennesääntöjen noudattaminen ei ole niin yksioikoista. Pääasiassa liikenteessä liikutaan suurimman oikeudella, joten liikkuessa kannattaa olla varovainen. Ylinopeudet ovat myös yleisiä lähi-idän maiden liikenteessä, etenkin suuremmissa kaupungeissa ja syrjäisemmillä maanteillä, vaikka nopeusrajoitukset ovatkin suhteellisen samat kuin Suomessakin.
Liikenteessä ilmaistaan itseään joskus aggressiivisestikin huutamalla ja tööttäilemällä.
Tiestön kunto voi olla vaihteleva ja erityisesti suuremmissa kaupungeissa liikenne ruuhkautuu helposti, joten matkoihin voi kulua aikaa. Ruuhka-aikaan moottoripyörät saattavat ajaa myös jalkakäytävillä, joten jalankulkijan on syytä varoa.
Yleinen turvallisuustilanne monissa lähi-idän maissa vaikuttaa myös liikkumiseen, esimerkiksi miinat ja väkivalta sekä rikollisuus ovat turvallisuusriskejä. Öiseen aikaan liikkuminen on myös riskialtista, sillä monet ajavat ilman ajovaloja.
Julkinen liikenne on vilkasta, mutta suhteellisen toimivaa. Takseilla liikkuessa hinta on hyvä sopia etukäteen, sillä monet yrittävät nostaa hintaa korkeammaksi ja huijata.
Lähi-idän eri kulttuurialueet
Linkit osoittavat kunkin kulttuurin/maan alasivulle. Yhdessä maassa on tietenkin eri kulttuureja, mutta ne on tässä jaoteltu maittain.
- Egypti: Egypti on yksi Lähi-idän vanhimmista ja vaikutusvaltaisimmista kulttuureista. Se tunnetaan muun muassa faaraoiden aikaisesta Egyptin imperiumista, pyramidien rakentamisesta ja muinaisesta hieroglyfi-kirjoituksesta.
- Israel: Israelin kulttuuri on monipuolinen ja se koostuu useista eri vaikutteista. Maassa asuu juutalaisia, arabialaisia, kristittyjä ja muita etnisiä ryhmiä, joiden perintö näkyy niin ruokakulttuurissa kuin uskonnollisissa juhlissa ja seremonioissa.
- Iran: Iranin kulttuuri on rikas ja monimuotoinen. Maa on islamilaisen tasavallan, jossa shiiamuslimien perinne on vahva. Iran tunnetaan muun muassa persialaisesta kulttuurista, matonkudonnasta, kuuluisista runoilijoistaan ja ruokakulttuuristaan.
- Saudi-Arabia: Saudi-Arabian kulttuuri on vahvasti islamilainen, ja kuningaskunnassa noudatetaan tiukkaa islamin lakia, shariaa. Maan kulttuuri pohjautuu perinteiseen beduiinikulttuuriin, jossa kunnioitetaan vanhoja perinteitä ja tapoja.
- Irak: Irakin kulttuuri perustuu moniin erilaisiin vaikutteisiin, kuten muinaisesta Mesopotamiasta lähtöisin oleviin perinteisiin, islamilaiseen kulttuuriin ja eri etnisten ryhmien omiin perinteisiin. Maassa on myös rikas kirjallisuuden perinne, ja Irakia on pidetty arabialaisen runouden keskuksena.
- Jordania: Jordania on historiallisesti tärkeä alue, joka on vaikuttanut monien uskontojen ja kulttuurien kehitykseen. Jordaniassa asuu eri etnisiä ryhmiä, kuten jordaanialaisia, palestiinalaisia ja beduiineja, joiden perinteet ja elämäntavat näkyvät maan kulttuurissa.
- Libanon: Libanonin monikulttuurinen yhteiskunta heijastuu myös sen kulttuurissa. Maassa asuu kristittyjä, muslimeja, druuzeja ja muita etnisiä ryhmiä, joiden perintö näkyy niin ruokakulttuurissa kuin arkkitehtuurissa ja taiteessa.
- Syyria: Syyrian kulttuuriperinne on hyvin rikas ja monimuotoinen. Maan kulttuurissa näkyy vaikutteita niin arabialaisesta kuin kreikkalais-roomalaisestakin perinteestä. Syyriassa on myös lukuisia vanhoja historiallisia kohteita, kuten Palmyran rauniot ja Damaskoksen vanhakaupunki.
- Turkki: Turkki on historiallisesti ollut tärkeä silta eurooppalaisen ja islamilaisen kulttuurin välillä. Turkissa näkyy vaikutteita niin kreikkalaisesta, roomalaisesta, bysanttilaisesta kuin osmanienkin imperiumista. Maan uskonto on pääosin islam, mutta maassa asuu myös merkittävä määrä muita uskonnollisia ja etnisiä ryhmiä.
- Jemen: Jemenin kulttuuri perustuu arabialaiseen kulttuuriperinteeseen, ja maassa on säilynyt muun muassa perinteinen beduiinikulttuurin ja heimoyhteiskunnan piirteitä. Jemenissä on myös monia historiallisia ja arkeologisia kohteita, kuten vanhoja kaupunkeja ja linnoituksia.
- Qatar: Qatarin kulttuurissa näkyy vaikutteita niin arabialaisesta, beduiinista kuin persialaisestakin perinteestä. Maassa asuu myös merkittävä määrä ulkomaalaisia työntekijöitä, ja eri kulttuurivaikutteita on nähtävissä muun muassa ruokakulttuurissa ja taiteessa.
- Kuwait: Kuwaitin kulttuuri pohjautuu perinteiseen beduiinikulttuuriin, mutta maan moderni urbaani elämäntapa on myös vahvasti läsnä. Kuweitissa on monia museoita ja kulttuurikohteita, jotka esittelevät maan historiaa ja perinteitä.
- Palestiina: Palestiinan kulttuuri perustuu arabialaiseen kulttuuriperinteeseen, mutta maassa asuu myös muita etnisiä ryhmiä, kuten kristittyjä. Palestiinan alueella on monia historiallisia ja uskonnollisia kohteita, kuten Jerusalemin vanhakaupunki ja Beetlehemin basilika.
- Oman: Omanin kulttuuri heijastaa maan historiallista merkitystä kauppateiden risteyksessä. Maassa on vaikutteita niin persialaisesta, arabialaisesta kuin swahilikulttuuristakin. Omanissa on myös lukuisia historiallisia kohteita, kuten linnoja ja festivaaleja.
- Bahrain: Bahrainin kulttuurissa on nähtävissä vaikutteita niin arabialaisesta kuin persialaisestakin perinteestä. Maassa asuu eri etnisiä ryhmiä, joista suurin osa on muslimeja. Bahrainissa on myös merkittävä historiallinen ja arkeologinen perintö, joka näkyy esimerkiksi muinaisissa kivikaivoksissa ja temppeleissä.
- UAE: Arabiemiirikunnat on rikas kulttuurikohde, jossa yhdistyvät perinteinen beduiinikulttuuri ja moderni urbaani elämäntapa. Maassa on paljon museoita ja kulttuurikohteita, jotka kertovat alueen historiasta ja perinteistä.
Lähi-idän kulttuureilla on pitkät ja monimuotoiset perinteet, joita on vaalien ja siirtäen eteenpäin sukupolvelta toiselle. Alueen historia, uskonnot, kielet ja arkkitehtuuri muodostavat rikkaan ja ainutlaatuisen kulttuurikartan, joka on inspiroinut ja lumonnut ihmisiä ympäri maailman.
Tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota lyhyt ja tiivis katsaus Lähi-idän monipuoliseen kulttuuriperintöön. Jokaisella kulttuurilla on oma mielenkiintoinen ja omalaatuinen tarinansa, ja kutsumme sinut tutustumaan syvemmin jokaiseen aiheeseen niihin liittyvillä sivuilla.
Toivomme, että tämä artikkeli inspiroi sinua oppimaan lisää Lähi-idän kulttuureista ja jakamaan tietoa muillekin. Kulttuurien ymmärtäminen on tärkeää, sillä se edistää rauhaa, kunnioitusta ja yhteistyötä eri kansojen välillä.
Lisäksi toivomme, että rohkaiset muita kommentoimaan tällä sivulla tai jokaisen alasivun kommenttiosiossa. Jokainen näkökulma ja keskustelu rikastuttaa ymmärrystämme maailman monimuotoisuudesta.
Lopuksi, muistuta läheisiäsi ja ystäviäsi tästä artikkelista ja sen alasivuista. Sosiaalinen media on hieno tapa levittää tietoa ja herättää keskustelua, joten kannustamme sinua jakamaan tätä tärkeää tietoa kaikille.
Kiitos, että käytit aikaa tutustuaksesi Lähi-idän kulttuureihin. Toivomme, että tämä artikkeli antoi sinulle uusia ajatuksia ja näkökulmia maailmaan.
Comments
Lähi-idän kulttuuri — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>