Lähi-itään kuuluvia maita ovat Turkki, Syyria, Jordania, Israel, Libanon, Afganistan, Iran, Irak, Saudi-Arabia, Jemen, Oman, Arabiemiirikuntien liitto, Qatar, Bahrain ja Kuwait.

Vaikka jokaisella maalla on omanlaisensa kulttuuri ja perinteensä, voidaan kuitenkin nostaa esiin yksi selkeä kulttuurisuuntaus, joka vallitsee useimmissa maissa – arabikulttuuri.

Uskonnot

Lähi-idässä on vallalla useita erilaisia uskontoja kuten kristinusko, islam, juutalaisuus, mithralaisuus ja jesidismi. Islam on kuitenkin valtauskonto ja määrittää pitkälti ihmisten käyttäytymistä ja arvoja lähi-idän maissa.

Islamin pyhä kirja Koraani määrittää pitkälti ihmisten arvoja ja sääntöjä miten toimitaan. Koraani vastaa islamilaisten raamattua.

Islamin uskontoon kuuluvat olennaisesti uskontunnustukset ja rukoilu useita kertoja päivässä, sekä paasto ramadanin aikaan. Ramadanin aika pohjautuu Koraaniin ja tarkoittaa puhdistautumista  niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kyseessä on uskonnollinen vuosittain pidettävä yhden (pyhän) kuukauden mittainen paasto, jolloin paastotaan aamunkoitosta ja auringonlaskuun, ja juodaan vain pelkästään vettä.

Kielet

Valtakielenä lähi-idän maissa on arabia, jota puhutaan suurimmaksi osaksi. Arabian lisäksi muita käytettyjä kieliä ovat muun muassa heprea, persia, turkki ja kreikka.

Arabian kieli on yksi maailman puhutuimmista kielistä ja islamin virallinen pyhä kieli. Arabian kielestä on lukuisia erilaisia muunnoksia.

Kirjoituksissa käytetään 28 merkkiä, jotka kirjoitetaan oikealta vasemmalle ja ylhäältä alas.

Pukeutuminen

Pukeutumisessa lähi-idän maissa kannattaa noudattaa peittäviä ja löysiä vaatteita. Joissain kaupungeissa pukeutuminen voi olla länsimaalaisempaa, mutta yleissääntönä voidaan pitää peittävää pukeutumistyyliä. Liikaa ihoa ei pidä paljastaa.

Naisten on syytä peittää polvet ja olkapäät, ja monissa maissa tavallista on myös peittää pää hunnulla. Huntujen käyttäminen ei kuitenkaan päde kaikissa maissa. Yleisesti ottaen hunnun käyttö on naisen oma valinta eikä sitä ole pakko käyttää ja esimerkiksi Turkissa hunnun käyttö on kielletty valtion kouluissa.

Burkha on yksi perinteisistä asuista lähi-idän maissa, joka on koko vartalon peittävä kaapu. Sitä käytetään joissain maissa, mutta kaiken kaikkiaan käyttö on nykyään vähäistä.

Urheilu

Kuten monissa muissakin maissa, lähi-idässäkin suosituin urheilulaji on ylivoimaisesti jalkapallo. Muita suosittuja lajeja ovat muun muassa koripallo, yleisurheilu ja moottoriurheilu.

Arkkitehtuuri

Lähi-idän arkkitehtuurissa näkyy erityisesti bysanttilainen tyyli. Varsinkin erilaiset moskeijat, palatsit ja kirkot koristeluineen huomataan lähi-idän katukuvassa, kuten Turkissa Sulttaani Ahmedin moskeija ja Hagia Sofia-kirkko tai Saudi-Arabiassa Masjid al-Haram, joka on maailman suurin moskeija.

Egyptin pyramidit, jotka rakennettiin alkujaan faaraoiden haudoiksi, ovat myös tunnettuja nähtävyyksiä ja tärkeä osa lähi-idän rakennusperinteitä, kuten Gizan pyramialue. 

Modernit pilvenpiirtäjät edustavat taas nykyaikaisempaa arkkitehtuuria, kuten Burj Khalifa Dubaissa.

Lähi-idän keittiö

Tyypillisiä lähi-idästä tulevia ruokia ovat esimerkiksi falafelit ja kebab. Lähi-idän keittiön raaka-aineisiin kuuluvat kasvikset, pavut ja herneet, kananmunat, riisi, couscous sekä erilaiset tahnat ja jogurttipohjaiset kastikkeet. Mausteissa maistuvat muun muassa erilaiset yrtit, valkosipuli, kaneli, sitruuna, chili ja jeera.

Lihoista suositaan erityisesti kanaa ja lammasta. Islam määrittää monien muiden asioiden ohessa myös pitkälti kuinka ja mitä syödään. Esimerkiksi sianliha on kielletty kokonaan ja muillekin lihoille on omat sääntönsä kuinka ne esimerkiksi tulee olla teurastettu.

Tee on tyypillinen juoma lähi-idän maissa, ja jälkiruuista ja herkuista tyypillisiä lähi-idälle ovat halva ja baklava.

Tapoja

Arabikulttuureissa tulisi välttää silmiin katsomista. Erityisesti naisten tehdessä näin se katsotaan flirttailuksi. Yleisesti ottaen naisen asema arabimaissa on erilainen länsimaihin verrattuna.

Esiaviollista seksiä ei hyväksytä ja avioeroa ei suositella, joskin sitä ei ole kielletty.

Perhekeskeisyys on tärkeää lähi-idän maissa. Tyypillisesti mies elättää perheen. Vanhempia kunnioitetaan ja tavallista on, että lapset elättävät vanhempansa heidän tultuaan vanhaksi.

Uhkapelaaminen on kielletty ja alkoholi ei kuulu islamilaiseen kulttuuriin, joskin monissa maissa alkoholia kuitenkin juodaan, kuten Turkissa.

Homoseksuaalisuus on myös usein kiellettyä lähi-idän maissa, mutta esimerkiksi Egyptissä miehet suutelevat suulle ja kulkevat käsi kädessä.

Liikennekulttuuri

Liikennekulttuuri lähi-idän maissa eroaa suomalaisesta. Liikenne on paljon vapaampaa ja liikennesääntöjen noudattaminen ei ole niin yksioikoista. Pääasiassa liikenteessä liikutaan suurimman oikeudella, joten liikkuessa kannattaa olla varovainen. Ylinopeudet ovat myös yleisiä lähi-idän maiden liikenteessä, etenkin suuremmissa kaupungeissa ja syrjäisemmillä maanteillä, vaikka nopeusrajoitukset ovatkin suhteellisen samat kuin Suomessakin. 

Liikenteessä ilmaistaan itseään joskus aggressiivisestikin huutamalla ja tööttäilemällä.

Tiestön kunto voi olla vaihteleva ja erityisesti suuremmissa kaupungeissa liikenne ruuhkautuu helposti, joten matkoihin voi kulua aikaa. Ruuhka-aikaan moottoripyörät saattavat ajaa myös jalkakäytävillä, joten jalankulkijan on syytä varoa.

Yleinen turvallisuustilanne monissa lähi-idän maissa vaikuttaa myös liikkumiseen, esimerkiksi miinat ja väkivalta sekä rikollisuus ovat turvallisuusriskejä. Öiseen aikaan liikkuminen on myös riskialtista, sillä monet ajavat ilman ajovaloja.

Julkinen liikenne on vilkasta, mutta suhteellisen toimivaa. Takseilla liikkuessa hinta on hyvä sopia etukäteen, sillä monet yrittävät nostaa hintaa korkeammaksi ja huijata.