Intialainen kulttuuri on myös tuhansia vuosia vanha ja kehittynyt useiden eri vaikutusten myötä, kuten muutkin suurimmista Aasian kulttuureista.

Uskonnot

Uskonnoista hindulaisuus ja buddhalaisuus ovat vaikuttaneet eniten intialaiseen kulttuuriin ja käyttäytymiseen. Myös islam on vallalla Intiassa. Uskonnot ovat luoneet pohjaa käyttäytymiselle ja muokanneet erilaisia uskomuksia.

Olennaisena osana hindulaisuutta ovat erilaiset jumalolennot, joita palvotaan.

Ganesh on intialaisten kunnioitettu jumalatar, joka  kuuluu hindulaisuuteen ja intialaiseen mytologiaan. Hahmoa näkee usein Intiassa maalauksina ja patsaina. Sen uskotaan tuovan onnea, älykkyyttä, yltäkylläisyyttä, menestystä ja viisautta. Ganesh kuvataan nelikätisenä olentona, jolla on norsun pää. Vishnu on toinen hindulaisuuden jumalista, joka ylläpitää rakkautta ja elämää. Vishnu on myös nelikätinen ja sininen hahmo. Shiva puolestaan on jumala, joka tuhoaa mutta luo uutta.

Taide, kirjallisuus, musiikki ja elokuvat

Vanhaa intialaista kuvataidetta ovat muun muassa erilaiset seinämaalaukset luolissa, jotka ovat säilyneet vuosisatoja. Erityisesti kasvit ja eläimet olivat maalausten kohteina, sillä islam kieltää ihmiskasvojen kuvaamisen. Myös erilaiset veistokset ja korkokuvat kuuluvat intialaiseen perinteiseen taiteeseen.

Intialaiseen kirjallisuuteen puolestaan kuuluvat erityisesti eeppiset runoelmat ja romaanit.

Intialainen musiikki ja tanssi ovat omanlaisensa tyylilajinsa ja poikkeavat länsimaisesta huomattavasti. Bollywood on yksi tunnetuista intialaisista tansseista, joka kuuluu myös elokuvakulttuuriin vahvasti. Intialainen elokuvakulttuuri on yksi maailman vanhimmista.

Urheilu

Urheilulajeista maahockey on Intian kansallisurheilulaji. Myös jalkapallo ja kriketti ovat suosittuja lajeja.

Arkkitehtuuri

Arkkitehtuuri Intiassa on loisteliasta. Maassa on paljon erilaisia temppeleitä, moskeijoita ja palatseja ja arkkitehtuuriin kuuluvat muun muassa kupolikatot, pilarikäytävät ja vesialtaat.

 

Tunnetuimpia intialaisia rakennuksia on Agrassa sijaitseva mausoleumi Taj Mahal, joka on rakennettu 1600-luvulla. Sitä pidetään intialaisen arkkitehtuurin suurimpana saavutuksena ja on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi ja on suosittu nähtävyys turistien keskuudessa.

Ruoka

Intialainen ruoka on pitkälti kasvispainotteista. Uskonnot rajoittavat lihan käyttöä ja esimerkiksi naudanlihan käyttö on suuressa osassa maata laitonta, sillä lehmät ovat pyhiä. Myöskään sianlihaa ei useinkaan syödä.

Maut ovat vahvoja ja usein tulisia, värikkäät ruuat on maustettu muun muassa jeeralla, kurkumalla, chilillä, valkosipulilla, inkiväärillä ja kanelilla.

Riisi, jogurttikastikkeet ja naan-leipä ovat myös olennainen osa intialaista ateriaa.

Tapakulttuuri

Kastilaitos hallitsee intialaista yhteiskuntaa. Pääkasteja on neljä: pappiskasti, sotilaskasti, viljelijät ja kauppiaat sekä taiteilijat ja ammatinharjoittajat.

Perhesiteet ovat myös hierarkiset ja miespuolinen perheenpää on tyypillisesti vallassa. Järjestetyt avioliitot ovat Intiassa hyvin tyypillisiä.

Vasenta kättä pidetään epäpuhtaana, joten esimerkiksi syömiseen ja asioiden vastaanottamiseen käytetään vain oikeaa kättä.

Hellyydenosoituksia ei näytetä julkisesti.

Lisää intialaisista tavoista voit lukea täältä.

Liikennekulttuuri

Intialainen liikennekulttuuri voi tuntua kaoottiselta ja siellä liikkuminen vaatiikin yleistä varovaisuutta. Liikenne voi olla villiä eikä selkeitä sääntöjä liikenteessä liikkumisesta ole, vaan usein se menee ensimmäisenä joka ehtii ja etuajo-oikeus määräytyy usein kulkuvälineen koon mukaan. Tästä syystä jalankulkijankin on myös syytä varoa liikenteessä.

Tiet Intiassa voivat olla kapeita ja huonossa kunnossa, ja vauhdit korkeita. Liikenteen seassa liikkuu usein myös eläimiä kuten lehmiä tai apinoita, joita tulisi väistää. 

Liikenne on vasemmanpuoleista. Ohittaessa on tavallista soittaa äänitorvea merkiksi, jotta toiset tietävät ohittajasta.

Julkiseen liikenteeseen kuuluvat bussit, junat ja taksit. Taksien mittarien toimivuuteen ei kannata luottaa, vaan turvallista on sopia hinnasta etukäteen. Myös polkupyörä-riksat ovat yleisiä kulkuvälineitä Intiassa.

Pukeutuminen

Tyypilliset intialaiset asut ovat värikkäitä ja kirkkaita.

Yksi Intian perinneasuista sari, jota käyttävät naiset. Sari on useita metrejä pitkä kangas, joka kiedotaan vartalon ympärille. Miesten yksi perinteinen asu on kurta, joka on väljä pitkä pusero.

Asujen lisäksi myös erilaiset koristeet, kuten bindi (otsaan laitettava merkki) ja hennalla maalattavat ornamenttikuviot kuuluvat intialaiseen kulttuuriin.

Turistin on syytä pukeutua konservatiivisesti. Lyhyet ja paljastavat asut eivät ole tyypillisiä.

Temppeleihin mennessä tapana on, että olkapäät ja sääret eivät saa näkyä ja pää tulisi peittää huivilla.

 


Comments

Intia — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>