Britanniaan voidaan katsoa kuuluvaksi Englanti, Irlanti, Skotlanti ja Wales, joilla jokaisella on ominaiset kulttuuripiirteensä. Mutta yhteneväisyyksiäkin näille neljälle löytyy, jotka voidaan sitoa yhteen brittiläiseksi kulttuuriksi.

Kielet

Britanniassa puhutaan pääasiassa englantia, mutta murteita löytyy erilaisia ja puheen aksentit voivat olla hyvinkin erilaisia. Usein murteen perusteella voikin havaita missä päin maata henkilö asuu.

Vähemmistökielinä Britanniassa puhutaan kymriä, iiriä ja gaelia. Kymri on kelttiläinen kieli, jota puhutaan Walesissa. Iiriä puhutaan Irlannissa, joka kuuluu myös kelttiläisiin kieliin ja on Irlannin ensimmäinen virallinen kieli. Gaeli on Skotlannin vähemmistökieli ja niinikään kelttiläinen.

Uskonto

Britanniassa on uskontokuntia lukuisia erilaisia. Kristittyjä on ylivoimaisesti eniten (noin 70%). Kristinuskosta katolisuus on suosituin suuntaus. Muita uskontoja ovat muun muassa muslimit ja hindut. Suurella osalla brittiläisistä ei kuitenkaan ole uskontoa ollenkaan, vaan he lukeutuvat ateisteihin.

Kirjallisuus

Brittiläinen kirjallisuus on kehittynyt pitkien aikojen saatossa ja Britanniasta on tullut useita kirjallisuuden klassikoita eri kirjallisuuden lajeissa, jotka tunnetaan ympäri maailman, kuten Canterburyn tarinoita, James Bond, Harry Potter, Romeo ja Julia, Taru sormusten herrasta, Humiseva harju sekä Ylpeys ja ennakkoluulo.

Kirjailijat kuten Jane Austen, William Blake, John Keats, William Shakespeare, Brönten sisarukset, Charles Dickens, Tolkien, Virginia Woolf, Rudyard Kipling ja J.K. Rowling ovat nimiä, jotka tuskin ovat jääneet keneltäkään kuulematta.

Taide

Brittiläinen taide edustaa erityisesti kelttiläistä taidetta, erilaisia muotokuvia ja maisemamaalauksia sekä modernia pop-taidetta. Tunnettuja brittiläisiä taiteilijoita ovat muun muassa Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough, Henry Moore ja David Hockney.

Teatteri, televisio ja elokuvat

Brittiläisellä teatterilla on pitkät perinteet ja maineikkaat nimet kuten Shakespeare ja Andrew Lloyd Webber tähdittävät teatterimaailmaa Briteissä.

Televisiossa britit loistavat niin draamoilla, rikossarjoilla kuin komedioillakin. Erityisesti brittiläiset komediasarjat jakavat usein mielipiteitä – brittiläinen huumori on omaa laatuaan ja sitä joko rakastaa tai ei ymmärrä. Suomessakin tunnettuja ja suosittuja brittiläisiä tv-sarjoja ovat esimerkiksi Emmerdale, Top Gear, Mr. Bean, Pikku Britannia, Lunta tupaan, Pokka pitää, Monty Python, Neiti Marple, Downton Abbey, EastEnders, Hercule Poirot, Holby Cityn sairaala, Hollyoaks ja Midsomerin murhat.

Suosittuja maailmallakin tunnettuja brittinäyttelijöitä ovat muun muassa Rowan Atkinson, Sacha Baron Cohen, Catherine Zeta-Jones, Timothy Dalton, Anthony Hopkins, Hugh Dancy, Kate Beckinsale, Daniel Craig, Orlando Bloom, Emily Blunt, Ewan McGregor ja Sean Connery. TV-kanavista BBC on brittiläinen.

Brittiläiset elokuvat ovat myös tunnettuja maailmanlaajuisesti. Brittiläisiä elokuvia ovat muun muassa Harry Potterit, Monty Python, James Bondit, Bridget Jones ja Narnia-elokuvat. Tunnettuja brittiläisiä elokuvaohjaajia ovat muun muassa Alfred Hitchcock, Guy Hamilton, Christopher Nolan ja Alan Parker.

Musiikki

Brittiläisestä musiikkimaailmasta on tullut myös lukuisia nimekkäitä nimiä eri aikakausilta ja eri musiikkigenreistä, kuten Beatles, Rolling Stones, David Bowie, Oasis, Spice Girls, Robbie Williams, Iron Maiden, Tom Jones, Eric Clapton, Sex Pistols, Prodigy, Coldplay ja Muse.

Britit loistavat myös klassisessa musiikissa ja Lontoossa sijaitsee yksi maankuuluista oopperataloista Royal Opera House.

Arkkitehtuuri

Iso-Britannian arkkitehtuurissa on nähtävillä paljon uutta ja vanhaa eri aikakausilta, jotka sekoittuvat toisiinsa. Unescon maailmanperintökohteita maasta löytyy yli 30, joihin kuuluu myös erilaisia vanhoja linnoja, palatseja ja katedraaleja.

Buckinghamin palatsi, Edinburghin linna ja Westminster Abbey ovat tunnettuja kohteita. Lontoon parlamenttitalo ja sen yhteydessä oleva Big Ben-kellotorni sekä Thames-joen ylittävä Tower Bridge-silta Lontoossa ovat maamerkkejä, jotka tunnetaan kaikkialla. Stonehenge on Wilshiressa sijaitseva kuuluisa historiallinen monumentti, joka on rakennettu kivistä.

Ruoka

Perinteistä brittiläistä ruokaa ovat esimerkiksi fish ‘n chips ja englantilainen aamiainen munilla, pekonilla, pavuilla ja paahtoleivällä. Paahtopaisti ja Yorkshire pudding kuuluvat myös brittiläiseen keittiöön.

Tee on olennainen osa brittikulttuuria ja maassa juodaan harvemmin kahvia. Five o’clock tea eli kello viiden tee on briteissä oma tapansa, jota noudatetaan tarkasti. Teen lisäksi olut kuuluu juomista vahvasti brittikulttuuriin. Panimoita ja olutlajeja löytyy lukuisia; erityisen tunnettu on tumma Guinness.

Urheilu

Urheilulajeista jalkapallo on ylivoimaisesti brittiläisten sydämessä ja omaa jalkapallojoukkuetta kannatetaan henkeen ja vereen. Jalkapallon lisäksi suosittuja urheilulajeja ovat muun muassa rugby, hevosurheilu, darts, kriketti, tennis, golf ja uinti.

Wimbledonin tennisturnaus ja Britannian avoin golf-turnaus ovat merkittäviä urheilutapahtumia. Myös moottoriurheilu on suosittua ja Silverstonen radalla ajetaan yksi F1-kilpailuista.

Pukeutuminen

Peruspukeutuminen Britanniassa on tavallista eikä juurikaan poikkea muusta Euroopan tyylistä. Perinteisenä brittipukeutumisena voidaan pitää maaseututyyliä, johon kuuluvat tweed-kankaiset asut, kumisaappaat tai metsästyssaappaat, vahakankaiset takit, neuleet ja villaiset puvut.

Skotlannissa perinteinen asu on kiltti, joka on yleensä ruudullista kangasta ja johon kuuluu vyötäröltä roikkuva nahkapussukka.

Tapoja

Brittiläisiin tapoihin kuuluu yleinen kohteliaisuus ja small talk. Tavallista esimerkiksi on, että muille avataan ovi. Lähes tuntemattomiltakin kysellään aina kuulumisia ja kuinka voidaan, mikä voi tuntua suomalaisesta jopa hieman oudolle. Kotoisampi puheenaihe sen sijaan voi olla säästä puhuminen, mikä on tavallinen keskustelunaihe myös suomalaisille.

Britanniassa on lähes kaikkialla kokolattiamatot ja britit pitävät usein sisälläkin kenkiä jalassa.

Suomalaiselle kaikki voi tuntua nurinkuriselta Britanniassa. Vasemmanpuoleisesta liikenteestä lähtien myös lähes kaikki muu toimii ” väärinpäin”, kuten vaikkapa ovien avaus.

Liikennekulttuuri

Iso-Britannian tieverkostot ovat laajat ja kattavat, ja liikenne sujuvaa. Tiestö on suhteellisen hyvässä kunnossa, joskin maaseudulla tiet voivat olla huonommassa kunnossa ja kapeita sekä mutkaisia.

Liikenne on vasemmanpuoleinen, joka voi vaatia hetken totuttelua ja varovaisuutta liikkuessa. Vaatii keskittymistä kun kaikki tapahtuukin kuin peilikuvana ja liikenneympyröissäkin kierretään toiseen suuntaan.

Julkinen liikenne Briteissä on kattava ja sujuvaa niin busseilla, maanalaisilla kuin junillakin. Myös takseja on saatavilla helposti tarvittaessa.

Englannin katukuvassa mustat taksit ja punaiset kaksikerroksiset Double decker-bussit sekä Underground-kyltit voidaan katsoa jo osaksi brittien kulttuuriperimää, jotka tunnistetaan missä päin maailmaa tahansa.


Comments

Brittiläinen kulttuuri — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>