Kanadan kulttuuri on monimuotoinen ja maan kulttuurista löytyy niin suurkaupunkien vilskettä kuin villiä alkukantaista luontoakin. Kanadalaiset ovat ylpeitä omasta kulttuuristaan ja haluavat korostaa olevansa erillään amerikkalaisista, vaikka Yhdysvallat onkin vaikuttanut merkittävästi maan kulttuurin muotoutumiseen. Yhdysvaltojen lisäksi Iso-Britannia ja Ranska ovat antaneet oman säväyksensä mukaan Kanadan kulttuuriperimään.

Uskonnot

Uskonnoista kristinusko on eniten vallalla Kanadassa.  Kanadan suurin uskontoryhmä ovat katoliset, joita on selkeä enemmistö maassa. Muita uskontokuntia ovat protestantit ja vähemmistöuskonnot, kuten muslimit.

Kielet

Kielistä englanti ja ranska ovat Kanadan viralliset kielet, joita enemmistö väestöstä puhuu äidinkielenään. Muita vähemmistökieliä ovat muun muassa kiina, saksa ja espanja.

Alkuperäiskansojen kieliä on lukuisia, kuten inuittikielet, cree-kielet ja odzibwa.

Musiikki

Kanadalainen perinnemusiikki on saanut vaikutteita intiaaneilta sekä ranskalaisesta ja brittiläisestä musiikista.

Kanadalla on pitkät perinteet klassisen musiikin saralla ja maassa on monta tunnettua vanhaa sinfoniaorkesteria.

Maasta tulee myös paljon suosittuja nykymusiikin edustajia eri musiikin tyylilajeista, kuten Avril Lavigne, Alanis Morissette, Bryan Adams, Justin Bieber, Rufus Wainwright, Paul Anka, Neil Young ja Shania Twain.

Kirjallisuus ja taide

Kanadalainen kirjallisuus on syntynyt 1700-luvulla ja siihen on vaikuttanut vahvasti eurooppalainen kirjallisuus. Tärkeimpiä aiheita kanadalaisessa kirjallisuudessa on ollut isänmaallisuus, kansallinen identiteetti ja itseironia.

Tunnettuja kanadalaisia kirjailijoita ovat muun muassa Margaret Attwood, joka on kirjoittanut tv-sarjanakin tunnetun Handmaid’s Tale-kirjan, johon sarja pohjautuu ja L.M Montgomery, joka on kirjoittanut Anna-kirjat ja Pieni runotyttö-sarjan.

Vanhinta kanadalaista taidetta ovat alkuperäiskansojen veistokset ja käsityöt. Muutoin Kanada on tunnettu maisema- ja muotokuvamaalauksista sekä abstraktista taiteesta.

Ruoka

Perinteinen kanadalainen ruoka muistuttaa paljon Englannin ja Yhdysvaltojen ruokia. Lisäksi se on saanut vaikutteita myös ranskalaisesta keittiöstä. Kanadalaisessa keittiössä käytetään muun muassa riistalihaa, mereneläviä ja perunaa. Perinteiset amerikkalaiset pikaruuat ovat yleisiä myös Kanadassa.

Vaahterasiirappia voidaan pitää Kanadan nimikkotuotteena, jonka suurin tuottaja Kanada on ja jota kuvastaa vaahteranlehti maan lipussakin.

Elokuvat ja televisio

Kanadalaiset elokuvat ja tv-sarjat eivät ole juurikaan niin tunnettuja kuin Yhdysvaltojen ja Kanadassakin yhdysvaltalaiset elokuvat ja  televisiosarjat ovat  selvästi suositumpia kuin maan omat, vaikka niitäkin tehdään. Ne ovat kuitenkin kehittyneet Yhdysvaltojen varjossa.

Tästä huolimatta Kanadasta tulee kuitenkin paljon tunnettuja elokuvatähtiä, kuten Keanu Reeves, Leslie Nielsen ja Kiefer Sutherland. Elokuvaohjaajista muun muassa James Cameron on kanadalainen.

Urheilu

Kanada tunnetaan ehdottomasti jääkiekon maana ja se onkin ylivoimaisesti suosituin urheilumuoto, jossa maa on myös menestynyt. Kanada on jääkiekon syntymaa,  josta myös NHL on alunperin lähtöisin. Yksi parhaimmista jääkiekkoilijoista Wayne Gretzky on kanadalainen.

Muita suosittuja urheilulajeja ovat muun muassa baseball, koripallo, lacrosse, curling, luistelu ja kanadalainen jalkapallo.

Arkkitehtuuri

Kanadan arkkitehtuuri on ottanut vaikutteita Englannin ja Ranskan arkkitehtuurista, ja maan arkkitehtuuri on täynnä tyylejä eri aikakausilta. 

Varhaisimpia “arkkitehtonisia”  rakennelmia ovat olleet alkuperäiskansojen, intiaanien, tiipiit ja wig-wamit.

Kanadan arkkitehtuuria edustavat muun muassa erilaiset vanhat kirkot ja linnoitukset, kuten Notre-Dame de Montreal -kirkko ja  Louisbourgin linnoitus Nova Scotiassa.

Parlamenttitalon päärakennus Ottawassa sekä lukuisat vanhat yliopistot, kuten Toronton, Albertan, Brittiläisen Kolumbian ja Ottawan yliopistot ovat myös merkittäviä rakennuksia.

CN Tower Torontossa on maailman toiseksi korkein näköalatorni, joka on otettu käyttöön vuonna 1976 ja on suosittu käyntikohde erityisesti turistien keskuudessa.

Tapoja ja liikennekulttuuri

Tavoiltaan kanadalaiset ovat ystävällisiä, kohteliaita ja suvaitsevaisia. Maassa on yleistä monikulttuurisuus ja kanadalaisia pidetään avoimina ja rentoina, jotka ovat ylpeitä kanadalaisuudestaan.

Yleisesti ottaen tavat ovat melko amerikkalaisia, eivätkä juuri poikkea Yhdysvalloista.

Liikenne Kanadassa on yleisesti ottaen sujuvaa ja tiestö hyvässä kunnossa. Ajo-olosuhteet voivat kuitenkin olla haastavat etenkin talviaikaan lumen ja jään vuoksi. Maassa voi toisinaan tulla poikkeuksellisia sääolosuhteita, kuten rajuja lumimyrskyjä, hirmumyrskyjä, lumivyöryjä tai tulvia, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi liikkumiseen.

Liikenne on pääasiassa vilkasta ja liikennesäännöt muistuttavat Yhdysvaltoja. Risteyksissä joissa on STOP-merkit, etuajo-oikeus on sillä, joka on ensimmäisenä saapunut paikalle. Amerikkalaiseen tapaan oikealle saa myös kääntyä punaisillakin valoilla, kun muistaa varoa muuta liikennettä.

Koulubussien kanssa täytyy muistaa olla tarkkana ja pysähtynyttä koulubussia jolla on vilkut päällä, ei saa missään tapauksessa ohittaa. Palopostien eteen pysäköiminen on myös kielletty. Paloposteja on usein katujen vieressä. Ylinopeuksia ja alkoholinkäyttöä vahditaan myös tarkoin.

Julkisesta liikenteestä Kanadan junaverkosto on kattava. Joihinkin paikkoihin maan pohjoisosissa pääsee vain lentämällä, joten maan sisäiset lennot ovat myös hyvin yleisiä. 

 


Comments

Kanada — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>