Ranskan kulttuuri on vanha ja rikas, ja se on vaikuttanut merkittävästi myös monien muiden kulttuurien syntymiseen niin Euroopassa kuin maailmassakin.

Kielet

Ranskan kieli on yksi maailman puhutuimmista kielistä. Sitä puhuu yhteensä arviolta noin 300 miljoonaa ihmistä kaiken kaikkiaan, joista noin 100 miljoonaa äidinkielenään.

Uskonto

Ranskan valtauskonto on katolisuus. Lisäksi Ranskassa on ateisteja, juutalaisia ja muslimeja.

Ranskassa on kuitenkin erikoinen sääntö, että kouluissa ei saa ilmaista uskoaan. Tämän vuoksi kouluissa ei saa käyttää mitään uskonnollisia tunnuksia, kuten huiveja, kipoja tai ristiriipuksia. Kouluissa ei myöskään opeteta uskontoa.

Kirjallisuus

Ranskalainen kirjallisuus on vanhaa ja sisältää muun muassa proosaa, runoja, näytelmiä, romaaneja ja filosofisia teoksia. Varhaisin ranskalaisen  kirjallisuuden teos on Rolandin laulu. Tunnettuja ranskalaisia kirjailijoita ovat muun muassa Proust, Zola, Victor Hugo, Rousseau ja Voltaire.

Taide, musiikki ja elokuva

Ranska on tunnettu erityisesti kuvataiteestaan. Monet suuret taiteilijat ovat kotoisin Ranskasta, kuten Monet, Gauguin ja Degas. Louvre on Pariisissa sijaitseva maailmankuulu museo, joka on yksi maailman vanhimmista ja suurimmista museoista. Louvressa on esillä maailman kuuluisimpia taideteoksia, kuten kaikkien tuntema Mona Lisa.

Ranskalainen musiikki on tunnettu erityisesti klassisesta musiikista ja säveltäjistään, kuten Debussy. Nykymusiikin tähtiä on muun muassa Celine Dion ja Alizée.

Ranskalaisella elokuvalla on myös pitkät perinteet, jotka juontavat 1800-luvun lopulta saakka. 1940-luvulta lähtien Ranskassa on järjestetty maailmankuulut Cannesin filmifestivaalit.

Urheilu

Ranskan urheilukulttuuri on monipuolista. Seuratuimpia urheilulajeja ovat muun muassa jalkapallo, tennis, pyöräily, purjehdus, rugby ja koripallo. F1 ja ralli ovat myös suosittuja.

Ranskassa järjestetään muun muassa tunnettuja urheilutapahtumia, kuten Ranskan ympäriajo, avoin tennisturnaus, Korsikan ralli sekä Ranskan Grand Prix. Ranska on myös isännöinyt useamman kerran olympialaisia.

Uudemmista lajeista parkour on Ranskasta lähtöisin.

Ranskalainen ruoka

Ranskalainen keittiö on hyvin arvostettua ympäri maailman, se on vaikuttanut monien muiden ruokakulttuurien muodostumiseen ja saavuttanut merkinnän Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalla.

Ensimmäinen mielikuva ranskalaisesta ruuasta on, että Ranska on lukuisien viinien, patongin ja juustojen maa, mikä onkin totta. Tunnettuja ranskalaisia ruokalajeja ovat muun muassa hanhenmaksa (foie gras), hummeri, etanat voin kera, viinikukko, ratatouille, bouillabaisse, tryffelit, croissantit ja macaronsit.

Ruokailu on ranskalaisille yhteinen hetki, joka vietetään perheen kanssa pitkän kaavan mukaan.

 

Pukeutuminen

Ranskalaisten pukeutumisesta tulee mieleen usein sana “hienostunut”, mikä pitääkin hyvin paikkaansa. Ranska on yksi muodin mekoista ja Ranskasta tulee paljon kuuluisia muotisuunnittelijoita ja malleja.

Ranskalaisten pukeutumistyyli on klassista, siistiä ja huoliteltua. Pukeutumisesta ollaan tarkkoja. Ulkonäkö on ranskalaisille tärkeää ja pukeutuminen tyylikästä. Alipukeutumista pidetään usein epäkohteliaana. Työasut ovat siistejä pukuja ja ilta-asuihin panostetaan. Myös rennompaa pukeutumista näkee Ranskassa, mutta harvemmin kukaan lähtee mihinkään kaupungille verkka-asu päällä.

Arkkitehtuuri

Ranskan arkkitehtuuri on vanhaa, loisteliasta ja monimuotoista. Vanhoja rakennuksia suojellaan ja maassa on nähtävillä erilaisia rakennustyylejä eri aikakausilta, kuten renessanssia, barokkia, rokokoota, klassismia, goottilaista ja romaanista tyyliä.

Ranska on täynnä arkkitehtuurin helmiä useilta eri aikakausilta, jotka tunnetaan ympäri maailman, kuten hiljattain tulipalossa tuhoutunut Notre Damen katedraali.

Kaikki tuntevat myös ympäri maailman ranskalaisen taidonnäytteen Eiffel-tornin. Torni on 324 metrin korkuinen ja valmistettu takoraudasta. Eiffel-torni avattiin yleisölle vuonna 1889 ja se on edelleen suosittu nähtävyys Pariisissa.

Versailles’n palatsi puutarhoineen on myös tärkeä osa ranskalaista arkkitehtuuria ja se on Unescon maailmanperintöluettelossa. Versailles on yksi maailman loisteliaimmista palatseista.

Riemukaari eli Arc de Triomphe myös yksi suosituista nähtävyyksistä, jonka rakentamisen aloitti Napoleon Bonaparte.

 

Tapoja

Poskisuudelmat ovat yleinen ranskalainen tervehtimisen muoto. Poskisuudelmat eivät kuitenkaan kuulu tuntemattomien kesken tervehtimiseen, vaan niitä vaihdetaan vain tuttujen kesken. Poskisuudelmien antamisessa on tietty etiketti, joka on syytä pitää mielessä. Tällöin posket koskettavat toisiaan ja suudelma aloitetaan vasemmalta puolelta ja tehdään kahdesti.

Kättely on normaali tervehtimistapa vieraiden kesken ja liike-elämässä, joskin se on vain pehmeä kädenpuristus ilman käsien vatkaamista.

Kohteliaisuus on Ranskassa hyvin tyypillistä ja käyttäytymistä voidaan pitää jopa melko muodollisena ulkopuolisen silmin. Esimerkiksi ovia avataan ja pidetään auki toisille, ja toisia tervehditään aina (myös tuntemattomia vaikka hississä). Ranskalaiset eivät myöskään koskaan unohda kohteliaita lausahduksia, vaan maassa kiitetään ja sanotaan ole hyvä sekä pyydetään anteeksi automaattisesti (vierailtakin).

Ilmaukset kuten Bonjour, Pardon, Excusez-moi,S’il vous plaît, Merci ja Au revoir  ovat sanoja, jotka Ranskassa on hyvä pitää mielessä.

Vieraita henkilöitä on tapana teititellä ja usein käytetään myös ilmaisuja Monsier ja Madame (herra ja rouva). Mademoisellea käytetään usein nuoremmasta naishenkilöstä.

Ranskalaisten tapana on kysyä asioita suoraan, mikä voi joskus tuntua töykeälle.

Liikennekulttuuri

Ranskan liikennekulttuuri on Suomea joustavampaa ja esimerkiksi vilkun käyttö ei ole aina niin justiinsa. Ylinopeudet ovat yleisiä ja muutenkaan liikennesääntöjen noudattaminen ei ole ranskalaisille niin tarkkaa, joten tottumaton saa olla liikenteessä tarkkana.

Julkinen liikenne on kattavaa ja erityisesti metrolla sekä junalla pääsee helposti joka paikkaan.

 


Comments

Ranskalainen kulttuuri — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>