Etelä-Amerikan kulttuuria voidaan nimittää myös latinalaisen amerikan kulttuuriksi. Latinalaiseen amerikkaan kuuluvat Etelä- ja Väli-Amerikan maat, joita ovat Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Kuuba, Ecuador, El Salvador, Dominikaaninen tasavalta, Guatemala, Haiti, Meksiko, Honduras, Panama, Nicaragua, Peru, Paraguay, Uruguay, Venezuela ja Puerto Rico.

Kulttuuri Etelä-Amerikan maissa on monipuolinen ja rikas.

Kielet ja uskonnot

Pääasiallisia kieliä latinalaisessa amerikassa ovat espanja ja portugali. Myös ranskaa puhutaan Etelä-Amerikan maissa jonkin verran sekä tietenkin englantia.

Suurin osa latinalaisen Amerikan väestöstä on katolisia ja toiseksi suosituin uskontosuuntaus ovat protestantit.  Uskonto on tärkeä osa ihmisten elämää ja Brasiliassa Rio de Janeirossa on myös tunnettu Kristus-patsas. Kyseessä on suuri näyttävä Jeesusta esittävä patsas Corcovado-vuoren huipulla. Patsas on nykyajan seitsemän ihmeen listalla ja valmistunut vuonna 1931.

Urheilu

Jalkapallo on ylivoimaisesti suosituin urheilulaji Etelä-Amerikassa ja latinalaisen Amerikan maista on tullut lukuisia huippujalkapallon pelaajia, kuten Lionel Messi, Neymar, Ronaldo ja Rivaldo.

Yleisurheilu on myös suosittua ja pikajuoksija Usain Bolt on kotoisin Jamaikalta.

Musiikki ja tanssi

Latinalaisen Amerikan musiikki on letkeää ja rytmikästä. Vaikutteita Etelä-Amerikan musiikki on saanut Euroopasta, Afrikasta sekä alkuperäiskansoilta.

Maista tulee erilaisia musiikin tyylilajeja, kuten salsa, rumba, mambo, reggae, tango ja bossa nova. Yksi suosittu muusikko on ollut esimerkiksi jamaikalainen Bob Marley. Oleellisena osana musiikkiin liittyy myös tanssi.

Tanssi on latinalaisessa Amerikassa erittäin suosittua. ja sieltä tuleekin useita tanssilajeja, kuten cha-cha-cha, zumba ja samba. Riossa järjestetään vuosittain tunnetut samba-karnevaalit, mikä on suuri tapahtuma ja koostuu tanssista, musiikista ja näyttävistä koristelluista sambapuvuista. 

Ruoka

Ruokakulttuuri Etelä-Amerikassa on monipuolinen. Ruuat ovat täynnä erilaisia makuja ja tulisuutta. Raaka-aineita keittiössä ovat muun muassa tomaatti, maissi, peruna, chili, avokado. bataatti ja kurpitsa. Pavut ja muut palkokasvit ovat myös hyvin suosittuja.

Tunnettuja ruokalajeja ovat erilaiset keitot, papupaistokset ja tex-mex ruoat kuten empanadat, guacamole, salsat, tacot, tortillat, enchiladat, burritot ja nachot.

Ceviche on Etelä-Amerikasta peräisin olevan limen mehulla raakakypsytetty kevyt kalaruoka, missä maistuu chili. Chimichurri on mausteinen kastike, jota käytetään marinadina ja erilaisten grillattavien lihojen kanssa.

Juomista Etelä-Amerikan viinit ovat tunnettuja, erityisesti chileläiset viinit.

Arkkitehtuuri

Etelä-Amerikasta löytyy erilaista arkkitehtuuria vanhasta moderniin, kuten esimerkiksi paljon vanhoja kirkkoja, katedraaleja ja palatseja eri aikakausilta.

Esimerkiksi Brasiliassa sijaitseva Brasilian katedraali ja Niteroin nykytaiteen museo, jotka on suunnitellut Oscar Niemeyer, ovat merkittäviä nähtävyyksiä.

Machu Pichu Perussa on muinainen inkojen kadonnut kaupunki ja Unescon maailmanperintökohde.


Comments

Etelä-Amerikka — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>