Sivun sisältö
Japanilainen kulttuuri on yksi suurimmista aasialaisista kulttuureista, joka omaa pitkät perinteet. Kiinalainen kulttuuri on vaikuttanut Japanin kulttuurin muodostumiseen. Lisäksi japanilainen kulttuuri on saanut vaikutteita myös Koreasta.
Uskonnot
Japanilaisen kulttuurin muodostumiseen ovat keskeisesti vaikuttaneet monet eri uskonnot, kuten buddhalaisuus, taolaisuus, kungfutselaisuus sekä sintolaisuus, jotka täydentävät toisiaan. Uskonnot vaikuttavat vahvasti jokapäiväiseen elämään ja ovat luoneet perustan moniin toimintatapoihin ja käytäntöihin.
Sintolaisuus on vanhin japanilainen uskontosuuntaus, missä keskeistä on mytologia, henkiin uskominen ja niiden palvonta. Myös harmonia luonnon kanssa on tärkeää. Muun muassa kasveja ja kiviäkin kunnioitetaan, sillä niilläkin uskotaan olevan henki. Muita keskeisiä uskontojen määrittämiä piirteitä ovat esimerkiksi yksinkertainen elämäntyyli, perhekeskeisyys ja hierarkisuus, suvaitsevaisuus, nöyryys ja kansanmielisyys.
Taide
Japanilaisen taiteen muodostavat kuvanveisto, keramiikka ja maalaustaide, jotka ovat vanhoja ja arvostettuja taiteenlajeja maassa.
Ikebana on japanilainen kukkien asettelutapa, joka on myös oma taiteenlajinsa. Tarkoituksena on sommitella esteettisesti ympäristöön sopiva asetelma sekä kunnioittaa käytettyjä kasveja ja elementtejä.
Musiikki, teatteri ja elokuvat
Musiikilla on Japanissa pitkät perinteet. Perinteinen japanilainen musiikki eroaa huomattavasti länsimaalaisesta niin tahdin, sävelen kuin lauluäänenkin osalta. Usein soittimina käytetään kieli- sekä puhallinsoittimia. Suosittuja musiikkityylejä ovat nykyään J-pop ja J-rock eli japanilainen pop- ja rock-musiikki. ,
Klassisissa japanilaisissa teatteriesityksissä tyypillistä ovat naamiot, vähäiset lavasteet ja yksinkertaiset, vähäiset eleet. Kabuki-teatteri on naisten esittämä varietee-tyyppinen vanha japanilainen teatterimuoto, joka kuuluu Unescon luetteloon aineettoman kulttuurin perintökohteista. Myös nukketeatterit ovat suosittuja japanilaisessa kulttuurissa.
Elokuvakulttuurilla on myös Japanissa pitkät perinteet. Perinteiseen japanilaiseen elokuvakulttuuriin kuuluvat erityisesti erilaiset historialliset ja sodasta kertovat draamat sekä geishojen elämää kuvaavat elokuvat.
Arkkitehtuuri
Japanilainen arkkitehtuuri on yksinkertaista. Rakennukset ovat muodoltaan selkeitä ja suorakulmaisia. Estetiikka on myös yksi tärkeä osa japanilaista kulttuuria ja kaikessa pyrkimyksenä on olla harmoniassa luonnon kanssa. Tämän vuoksi puu on tärkein elementti rakentamisessa ja rakennukset pyritään sommittelemaan osaksi ympäröivää maisemakuvaa.
Japanilaiset puutarhat ovat myös yksi olennainen osa rakentamista ja pyrkimystä olla yhtä luonnon kanssa. Puutarhat ovat hyvin yksinkertaisia ja minimalistisia. Tärkeänä elementtinä on vesi sekä kivet, ja puutarhojen kasvit on sommiteltu yksityiskohtaisesti ja abstraktisti.
Kirjallisuus
Kirjallisuudella on Japanissa pitkät perinteet. Japanilaiseen kirjallisuuteen kuuluvat erityisesti erilaiset romaanit. Kojiki on vanhin japaniksi kirjoitettu teos, joka on kirjoitettu vuonna 712. Haiku-runous on myös yksi suosituista kirjallisuuden lajeista Japanissa.
Manga-sarjakuvat ovat myös Japanissa erittäin suosittuja ja kuuluu japanilaiseen sarjakuvaperinteeseen. Mangoja on saatavilla maassa kaikenlaisille yhteiskuntaluokille ja ikäryhmille suunnattuna.
Urheilu
Yksi suosituista japanilaisista urheilulajeista on jalkapallo. Lisäksi perinteisiä urheilulajeja ovat erilaiset taistelulajit kuten judo, karate ja aikido sekä sumopaini, joka on määritetty Japanin kansallisurheilulajiksi.
Japanilainen keittiö
Japanilainen keittiö muodostuu kolmesta perusosasta: keitosta, nuudelista tai riisistä sekä erilaisesta lisukkeesta kuten kala, liha, tofu tai kasvikset. Tuoreet raaka-aineet ovat japanilaisessa ruuanlaitossa tärkeitä ja tyypillisiä mausteita ovat soija tai miso. Ruoka on tyypillisesti maultaan melko suolaista. Estetiikka näkyy myös ruoka-annoksissa ja ne asetellaan ja koristellaan mahdollisimman kauniisti. Ruokalajit tarjoillaan japanilaisessa keittiössä tyypillisesti aina erikseen eikä niitä sekoiteta keskenään.
Pukeutuminen
Tavallisesti nykypäivän Japanissa pukeudutaan melko konservatiivisesti. Yleisiä ovat tummat puvut ja valkoiset kauluspaidat, erityisesti liike-elämässä. Avoimia kaula-aukkoja ja värejä puolestaan vältellään. Toisaalta taas katumuoti Japanissa voi olla hyvin värikästä ja räväkkää. Erityisesti nuorten pukeutumiseen vaikuttavat erilaiset sarjakuvat ja pelit.
Kimono on yksi perinnekulttuuriin kuuluvista japanilaisista vaatteista. Kimonolla on pitkät perinteet ja sitä käyttävät kaikenikäiset miehet, naiset ja lapset. Kimonon pukemisessa on omat rituaalinsa. Se kiedotaan vartalon ympäri ja sidotaan obi-vyöllä. Perinteisiä materiaaleja ovat silkki, villa, puuvilla ja hamppu. Materiaali, värit ja koristelu riippuvat kimonon käyttötarkoituksesta.
Japanilaiset tavat
Japanin kulttuurissa on monia erilaisia tapoja, joita noudatetaan tarkasti. Tapakulttuuri Japanissa pohjautuu aasialaisiin tapoihin, mutta on monin puolin kuitenkin omanlaisensa.
Kuten monissa muissakin aasian maissa, Japanissa kunnioitetaan ja noudatetaan vanhoja perinteitä. Arvojärjestys on Japanissa tärkeää ja vanhempia kunnioitetaan.
Japanissa hyvästellään kumartamalla. Kumarruksen syvyys ja kesto riippuu yhteiskunnallisesta asemasta ja suhteista.
Japanilaiset eivät keskustelussa ilmaise koskaan mielipidettään suoraan ja tärkeää on välttää loukkaamasta ketään tai aiheuttaa häpeän tunnetta, sillä kasvojen menettäminen on japanilaisessa kulttuurissa vakava asia. Silmiin katsominen on myös japanilaisten mielestä epäkohteliasta, mitä tulisi välttää.
Japanilaiset eivät pidä kaaoksesta. Kulttuuriin ei kuulu ryntäily, vaan käyttäytyminen on hyvin maltillista.
Sisään ei koskaan mennä Japanissa kengät jalassa, vaan sisällä on tarkoitettu käytettäväksi omat tossut. Tämä pätee myös esimerkiksi museoita tai temppeleitä.
Tatuoinnin näyttäminen julkisesti on Japanissa tabu ja sitä tulisi välttää. Tatuoinnit liittyvät japanilaisessa kulttuurissa vahvasti mafiaan eli yakuzaan.
Japanissa annetaan lahjoja ja vastalahjoja mikä kuuluu japanilaiseen tapakulttuuriin. Esimerkiksi kylään mentäessä Japanissa olisi suositeltavaa viedä mukana pieni lahja.
Numerot ja niiden symbolit ovat myös tärkeitä japanilaisille. Kuten kiinalaisetkin japanilaiset ovat taikauskoisia. Esimerkiksi Japanissa uskotaan, että kahdella jaettavat asiat tuottavat huonoa onnea, kolmella jaettavat hyvää onnea. Jos lahjaksi annetaan rahaa, summan pitäisi olla pariton.
Ruokailuhetkiä kunnioitetaan paljon ja japanilaisessa kulttuurissa ei esimerkiksi syödä tai juoda seisaaltaan. Syödessä käytetään puikkoja.
Liikennekulttuuri
Japanilainen kulttuuri on yleisesti ottaen hyvin huomaavaista ja kohteliasta, ja tämä näkyy myös liikenteessä.
Liikenne on vilkasta ja voi tuntua sekavalle ulkopuolisen silmin, mutta yleisesti ottaen se on sujuvaa ja tieverkosto on laaja. Ruuhkia syntyy kuitenkin aamuisin ja iltaisin, mihin on hyvä varautua.
Liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia noudatetaan pääasiassa kuuliaisesti. Kumartaminen on yleistä myös liikenteessä ja japanilaisilla on tapana antaa toisille tietä, jos ajaa hitaammin. Kumartaminen ilmaisee yleistä kunnioitusta ja kohteliaisuutta sekä kiitosta.
Liikenne Japanissa on vasemmanpuoleinen ja alkoholin käyttö autolla ajaessa on Japanissa kielletty. Moottoritiet ovat usein maksullisia ja tietullien hinta voi olla hyvinkin korkea.
Julkinen liikenne toimii moitteettomasti ja pysyy aikatauluissa. Julkisten verkosto on laaja ja lähes mihin tahansa pääsee niin bussilla, junalla, metrolla tai taksilla. Taksilla matkustaessa matkakohde on hyvä tietää japanin kielellä, vaikka usein opasteet on englanniksikin.
Pyöräily on suosittu liikkumismuoto ja pyörällä liikutaan useimmiten autojen seassa. Silti kaikki toimii sujuvasti ja turvallisesti.
Teeseremonia ja kylpyläkulttuuri
Kylpylät eli onsenit ovat olennainen osa japanin kulttuuria. Kylpeminen on japanilaisille oma rituaalinsa ja kyse ei ole vain pelkästä peseytymisestä, kuten länsimaalaisena voisi olettaa.
Vesi tulee niihin kuumista lähteistä ja ne ovat rentoutumispaikkoja. Länsimaista poiketen kylvyssä tulee olla puhdas, joten Japanissa peseydytään ennen kylpyynmenoa.
Naiset ja miehet kylpevät eri puolilla.
Teeseremonia on toinen tyypillinen japanilainen tapa, joka on osa vanhaa japanilaista kulttuuria. Teeseremonia on täynnä erilaisia noudatettavia rituaaleja, johon kuuluu muun muassa tietynlainen pukeutuminen ja useita erilaisia teelajeja. Myös teenjuontiin on omat erilaiset käytäntönsä, joita noudatetaan seremonian aikana.
Comments
Japani — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>